Naslovnica Svet & EU 25 let po Oklahoma cityu je enako umetno gnojilo eksplodiralo v Bejrutu

25 let po Oklahoma cityu je enako umetno gnojilo eksplodiralo v Bejrutu

Avtor: Spletno Uredništvo

Libanon je še vedno v šoku po včerajšnji ogromni eksploziji v Bejrutu, ki je po neuradnih podatkih terjala več kot 100 žrtev, ranjenih pa je bilo okrog 4000 ljudi. Večina medijev kot vzrok za dogodek navaja 2.750 ton umetnega gnojila amonijevega nitrata, ki so ga libanonske oblasti zaplenile že pred sedmimi leti.

25 let po Oklahoma cityu je enako umetno gnojilo eksplodiralo v Bejrutu

Šokantni prizor iz opustošenega pristaniškega predela libanonskega glavnega mesta (foto: FB SOS Chrétiens d’Orient)

 

Libanon je še vedno v šoku po včerajšnji ogromni eksploziji v Bejrutu, ki je po neuradnih podatkih terjala več kot 100 žrtev, ranjenih pa je bilo okrog 4000 ljudi. Večina medijev kot vzrok za katastrofalni dogodek navaja 2.750 ton umetnega gnojila amonijevega nitrata, ki so ga libanonske oblasti zaplenile že pred leti, potem pa so očitno pozabile, da gre za zelo nevarno mešanico.

Število žrtev utegne še narasti, saj so bila pristaniška in civilna poslopja v bližini eksplozije povsem razdejana. Pristanišče v Bejrutu so zato zaprli in promet preusmerili na drugo največje libanonsko pristanišče. Izjave sožalja in solidarnosti so pripele z vseh koncev sveta. »S prebivalci Bejruta delimo šok in žalost ljudi po smrtonosni eksploziji, ki je vzela mnogo življenj ter pustila veliko več ranjenih. Naše sožalje gre vsem, ki so izgubili ljubljene.

V tem težkem času Evropska unija nudi Libanoncem polno podporo. Kot prvi korak je bil na zahtevo libanonskih oblasti aktiviran mehanizem EU za civilno zaščito. Mehanizem civilne zaščite EU zdaj usklajuje nujno uvedbo več kot 100 visoko usposobljenih gasilcev z vozili, psi in opremo, specializiranimi za iskanje in reševanje v mestnih okoliščinah Nizozemska, Grčija in Češka so že potrdile sodelovanje v tej kritični operaciji,« je izjavil Komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Dodal je še, da so Francija, Poljska in Nemčija prav tako že ponudile pomoč, EU pa je tudi aktivirala svoj sistem satelitskega kartiranja Copernicus, da bi podprla libanonske oblasti pri oceni obsega škode. Zaradi velikosti, vrste eksplozivnega sredstva in kraja eksplozije so se takoj pojavila gibanja o morebitnem terorističnem napadu. Tudi ameriški predsednik Trump je dejal, da naj bi šlo za neko vrsto bombe.

Zanimivo je, da so rusko ladjo z umetnim gnojilom, ki je plula pod moldavsko zastavo, libanonske oblasti zaradi dolgov ladjarja zaustavile že leta 2013 in da so kmalu zatem so posamezniki že opozarjali na ‘plavajočo bombo’ v bejrutskem pristanišču. Kasneje so gnojilo pretovorili v skladišče na kopnem in očitno so pozabili nanj. Čeprav danes libanonske oblasti trdijo, da je šlo pri tej eksploziji za nesrečo, pa naj bi bilo gnojilo zelo težko prižgati, oz. ga detonirati brez ustreznega vžigalnika.

Ko so leta 1995 ameriški teroristi amonijev nitrat uporabili za napad na stavbo FBI-ja v Oklahoma cityu, so v kombi naložili večjo tudi količino nitro razredčila in 160 kg eksploziva Tovex. Če torej včeraj v Bejrutu ni šlo za nesrečo, ampak je 2.750 ton umetnega gnojila nekdo namensko detoniral, potem se lahko aktualne napetosti na meji med Libanonom in  Izraelom zelo hitro izrodijo v večji oborožen konflikt. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.