Naslovnica Magazin Kako smo v Sloveniji zaznali največji izbruh vulkana doslej

Kako smo v Sloveniji zaznali največji izbruh vulkana doslej

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je pripravila zanimivo predstavitev o lanskem izbruhu vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Ta izbruh je bil namreč po različnih kriterijih med največjimi doslej zabeleženimi vulkanskimi izbruhi na planetu, potresne valove pa smo zabeležili tudi v Sloveniji, čeprav se nahajamo na nasprotni strani zemeljske oble.
Kako smo v Sloveniji zaznali največji izbruh vulkana doslej

Tako je bil videti vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai pred eksplozijo 15. januarja 2022 (foto: Maxar/ARSO)

Slovensko združenje za geodezijo in geofiziko je tokrat gostilo zanimivo predavanje seizmologov Agencije za okolje Republike Slovenije (ARSO), ki so predstavili podatke o izbruhu vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Ta vulkan na območju pacifiške otoške države Tonge je spektakularno eksplodiral 15. januarja lanskega leta in je bil z več vidikov med največjimi doslej zabeleženimi vulkanskimi izbruhi na planetu.

Eksplozija ob izbruhu je bila tako najbolj mogočna doslej izmerjena, večja od vseh vulkanskih izbruhov v 20. stoletju in tudi od vseh jedrskih testov. Povzročila je nastanek ogromnega vulkanskega oblaka ter valovanje v zemeljski skorji, v oceanski vodi in tudi v atmosferi. Prav valovanje zraka in oblakov so lepo posneli domačini z okoliških otokov Tonge, poleg potresnega sunka pa smo ta ‘atmosferski cunami’ zabeležili tudi v 17. 000 km oddaljeni Sloveniji.

»Čelo seizmičnega valovanja je pot od vulkana do Slovenije, ki vodi preko Zemljinega jedra, prepotovalo v 20 minutah. Tresenje tal je bilo enakovredno potresu z navorno magnitudo med 5,8 in 6,3. Prehod atmosferskega valovanja čez Slovenijo, ki tudi povzroča gibanje tal, je bilo na slovenskih potresnih opazovalnicah zabeleženo med 15 in 20 ur po vulkanskem izbruhu,« so na predstavitvi pojasnili seizmologi ARSO.

Čeprav se nahajamo povsem na nasprotni strani zemeljske oble, smo torej tudi v Sloveniji presenetljivo jasno zaznali izbruh vulkana. Ker je največja eksplozija sprožila tudi morski cunami, ki je zaokrožil po vsem Pacifiku, je še toliko bolj neverjetno, da naj bi na koncu našteli le 6 mrtvih, 19 ranjenih in nekaj pogrešanih. Če bi se podobna eksplozija zgodila v bližini bolj naseljenih področij planeta, bi bila zagotovo zgodba precej bolj tragična.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.