Naslovnica Slovenija Kako najbolje izkoristiti vesoljsko tehnologijo slovenskih satelitov

Kako najbolje izkoristiti vesoljsko tehnologijo slovenskih satelitov

Avtor: Spletno Uredništvo

Predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so kolege iz Ministrstva za okolje in prostor na videokonferenčnem sestanku seznanili z novostmi glede uporabe vesoljskih tehnologij za spremljanja stanja okolja in prostora ter za prostorsko planiranje.

Kako najbolje izkoristiti vesoljsko tehnologijo slovenskih satelitov

Satelit NEMO-HD predstavlja enega od vrhuncev slovenske tehnologije (foto: space.si/mikrosatelit/gov.si)

 

Predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so kolege iz Ministrstva za okolje in prostor (MOP) na videokonferenčnem sestanku seznanili z novostmi glede uporabe vesoljske tehnologij. Satelitske podatke se namreč lahko zelo koristno uporablja na področju prostorskega planiranja in tudi za spremljanje stanja v naravnem okolju na celotnem ozemlju slovenske države.

»Omogočajo tudi opazovanje naravnih nesreč, kot so poplave, suše, gozdni požari in žled, ali pa posledice vpliva človeka na naravo ter oblikovanje veščin za prilagajanje podnebnim spremembam. Zaradi razvoja tehnologije pa je možno tudi hitro pridobivanje podatkov o rabi urbanih površin, zaznavanje sprememb v urbanem okolju, spremljanje stanja funkcionalno degradiranih območij, zaznavanje črnih gradenj in podobno,« so novosti pojasnili z MGRT.

Slovenski satelit Nemo HD bo kot prvi ponudil video posnetke iz vesolja, na podlagi katerih bo možno opazovati pretoke slovenskih rek in druge dinamične procese v naravina ceotnem ozemlju slovenske države, drugi slovenski satelit Trisat pa bo kot novost ponudil posnetke v infrardečem področju, prek katerih bodo strokovnjaki lahko bolje analizirali okoljske in vegetativne procese na slovenskih tleh. 

Na MOP bodo sedaj vse te vesoljske novosti skrbno preučili in se z njimi podrobneje seznanili, da bi jih lahko čim prej uporabili za učinkovitejšo izvedbo nalog na področjih svojih pristojnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.