Naslovnica Svet & EU Kako bo EU okrepila svojo strateško neodvisnost

Kako bo EU okrepila svojo strateško neodvisnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Po treh tednih odsotnosti je se je v jasnosti ponovno pojavil tudi predsednik Sveta EU Charles Michel, ki je na Bruseljskem gospodarskem forumu predstavil ‘Načrt za oživitev: krepitev evropske strateške avtonomije’. 

Kako bo EU okrepila svojo strateško neodvisnostEU bi rada v prihodnjih letih postala precej manj odvisna od zunanjih faktorjev (foto: newsroom.consilium.europa.eu)

 

Predsednik Sveta EU Charlesa Michel se je po julijskem štiridnevnem maratonskem vikendu, ko so voditelji držav in Evropske komisije šele v ponedeljek zgodaj zjutraj dosegli dogovor o naslednjem proračunu in načrtu za oživitev evropskega gospodarstva, v mescu avgustu oglasil le dvakrat. Prvič zaradi eksplozije v Bejrutu, kamor je potem tudi osebno odpotoval, drugič pa zaradi dogajanja po volitvah v Belorusiji.

Po treh tednih premora pa se je Michel vrnil na sceno z govorom na Bruseljskem gospodarskem forumu (ki je potekal pod okriljem Komisije EU), kjer je najprej ponovno hvalil julija dosežen dogovor med evropskimi voditelji. Ta sporazum je naj bi bil po njegovih besedah pomemben korak h ključnemu cilju EU – evropski strateški avtonomiji. Pri tem je izpustil le eno ‘malenkost’ – Parlament EU je sprejeti dogovor že nekaj dni zatem zavrnil.

Michel je včeraj v svojem govoru vztrajal, da je Evropa na pandemijo reagirala odgovorno, odločno in hitro. Poleg tega je bil po njegovem mnenju splošni gospodarski odziv EU veliko boljši od ukrepov ZDA ali Kitajske, saj so zaščitili državljane in podjetja v EU, tudi finančni trgi pa so na ta dejanja reagirali pozitivno. Sedaj se bo EU prvič zadolžila za naložbe in reforme, prvič bo večji del proračuna EU povezan s podnebnimi ambicijami in s pravno državo.

Pojasnil je tudi, zakaj bo EU v naslednjem proračunskem obdobju ustvarila nova lastna sredstva, kako bo okoljska obdavčitev bistveno prispevala k cilju ogljične nevtralnosti EU do leta 2050 ter poudaril evropsko zavezo na relacijah ekologija-gospodarstvo-mednarodno pravo. »Ne bomo sprejeli, da okolju prijazno blago nepravično konkurira evropskim izdelkom, hkrati pa škoduje planetu.

Pripravljeni smo vzpostaviti mehanizem za prilagoditev meje ogljika v skladu z izboljšanim sistemom za trgovanje z emisijami, da zaščitimo enake konkurenčne pogoje. Če želijo tuja podjetja dostop do našega trga, pričakujemo, da bodo enaka kot naša evropska podjetja. Pošiljamo sporočilo ne le našim državljanom, ampak tudi preostalemu svetu: Evropa je svetovna sila. Pripravljeni smo trdno braniti svoje interese,« je bil kar bojevit Michel.

Nazadnje pa je le omenil, da bosta do uresničitve načrtov najbrž še največji oviri soglasje Evropskega parlamenta in ratifikacija vseh držav članic EU. Širše gledano gre namreč za obsežno preobrazbo EU, ki bo temeljila na zelenem dogovoru, digitalni agendi in okrepljenem z gospodarskim načrtom za bolj neodvisno EU. Da bi bilo vse to izvedljivo in da bi strategija dejansko postala trajnostna, pa bodo posodobili tudi davčna pravila.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.