Naslovnica Slovenija Jutri se ponovno začenjajo muke študentov

Jutri se ponovno začenjajo muke študentov

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri se za slovenske študente začenja novo študijsko leto, zato so z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport posredovali zadnje podatke o vpisu. V celotni Sloveniji je trenutno skupno vpisanih nekaj prek 60.000 študentov, kar 13.400 pa jih bo prvič vstopilo v predavalnice.

Jutri se ponovno začenjajo muke študentovMnožičen prizor z lanskega pozdrava brucom v Ljubljani, kakršnega letos najbrž ne bomo videli (foto: uni-lj.si)

 

Po zadnjih podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in športa (MIZS) bo jutri v slovenske visokošolske zavode zakorakalo približno 60.600 študentk in študentov, od tega jih bo kar 13.400 prvič imelo status študenta. Sicer gre za začasne podatke, saj se bo kakšen študent premislil in se bodo številke še malce spreminjale. Končni uradni podatki o vpisu v visoko šolstvo bodo na voljo sredi novembra.

»Za novo študijsko leto 2020/2021 je šest univerz, tri javne (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem) in tri zasebne (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Novem mestu in Nova univerza), ter en javni (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane,« sporočajo z MIZS.

Dodali so še, da je bilo tokrat največ zanimanja za umetniške, dizajnerske in športne vsebine, oziroma študijske programe s teh področij. Omenili so tudi nove programe, med katerimi je na celotni prvi stopnji nov le program Univerze na Primorskem – ‘Socialna pedagogika’ (UP PEF). Predstavili so še številke o subvencioniranem bivanju – tokrat je bilo po državi razpisanih 11.569 mest.

MIZS pa je že sredi septembra, zaradi prihajajočega drugega vala pandemije koronavirusa, vsem s šolstvom povezanim strukturam in posameznikom posredovalo trenutno daleč najbolj pomemben dokument in sicer gre za smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21. V njem piše tudi, da se bodo smernice glede na epidemiološke razmere v Sloveniji po potrebi sproti spreminjale.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.