Naslovnica Magazin Pri Arnesu so izpeljali koristno spletno izmenjavo izkušenj o učenju na daljavo

Pri Arnesu so izpeljali koristno spletno izmenjavo izkušenj o učenju na daljavo

Avtor: Spletno Uredništvo

Mreža Arnes, ki v Sloveniji skrbi za izpeljavo izobraževanja na daljavo, je pred kratkim pripravila in izpeljala spletno konferenco za slovenske učitelje. Sodelujoči so izmenjali neprecenljive letošnje izkušnje o izobraževanju prek spleta, kar bi jim utegnilo kmalu priti prav.

Pri Arnesu so izpeljali koristno spletno izmenjavo izkušenj o učenju na daljavoArnes je moral marca letos kar čez noč poskrbeti za uspešno izvajanje pouka na daljavo v celotni državi, kar je kljub številnim težavam storil tako uspešno, tudi na mednarodni ravni ni ostalo neopaženo (foto: flickr.com/GWP)

 

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, ali s kratico Arnes, je po svoji uradni definiciji javni zavod, ki že vrsto let omogoča specializirane omrežne storitve vsem slovenskim organizacijam (in posameznikom) s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture, jih povezuje v enotno okolje ter lajša medsebojno sodelovanje sorodnih struktur na državnem in tudi na mednarodnem nivoju.

Tako so pri Arnesu pred dnevi organizirali posebni spletni dogodek ‘Mreža izobraževanja – na daljavo’, kar naj bi bilo obenem nekakšno dopolnilo tradicionalnemu Arnesovem projektu ‘Mreža znanja’, ki bo na sporedu v mesecu novembru. Pri zavodu so namreč zaznali potrebo učiteljev in pedagogov po izmenjavi konkretnih dobrih praks, idej , nasvetov in rešitev glede izvajanja izobraževanja na daljavo.

Seveda je pri tem uporaba sodobnih digitalnih tehnologij odločilnega pomena. »Izkušeni in uspešni učitelji so enotni v temeljnih pristopih k izobraževanju na daljavo. Spletna učilnica predstavlja središčno točko, na katero pripenjamo različne dejavnosti in orodja,« se je glasilo zaključno sporočilo spletne konference, na kateri je bilo sicer govora o marsikaterem vidiku izobraževanja na daljavo.

Tako so spregovorili o tem, kako šolo, učiteljski kolektiv, učence in njihove starše pripraviti za učenje na daljavo. Omenili so tudi ključne razlike v zasnovi in poteku pouka na daljavo, in specifične kompetence, ki jih za učinkovito delo potrebuje učitelj. Še pred izobraževanjem na daljavo se je namreč posvetiti izobraževanju učiteljev glede videokonferenčnih delavnic, uporabi različnih orodij in še posebej spletnih učilnic.

Poleg tega so opozorili, da je raba različnih spletnih orodij med vsedržavno karanteno pokazala na varnostno problematiko. Celotna spletna konferenca pa je potekala prek Arnesovega videokonferenčnega sistema, s katerim bodo novembra prenašali tudi tradicionalno srečanje ravnateljev slovenskih šolskih ustanov. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.