Naslovnica Slovenija Junija so s helikopterji pomagali 79 ljudem

Junija so s helikopterji pomagali 79 ljudem

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Generalštaba Slovenske vojske so posredovali podatke o reševalnih intervencijah Dežurne helikopterske posadke v juliju. V najbolj vročem mesecu leta so reševalci iz zraka posredovali 80 krat, kar je v povprečju malce več kot v prvih šestih mesecih letošnjega leta.
Ena od posadk helikopterskih reševalcev Slovenske vojske (foto: GSV/15.PVL)

Z Generalštaba Slovenske vojske so sporočili, da so dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so stacionirane na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru, v mesecu juliju skupno vzletele na pomoč natanko 80-krat. Največ poletov z reševalnim helikopterji in sicer 41 je bilo namenjenih za zdravstveno nujno pomoč, 34 letov za pomoč v gorah in 5 za prevoz inkubatorja.

Dežurne helikopterske posadke so tako julija prepeljale 83 poškodovanih ali obolelih in skupaj v zraku opravile 95 ur. Za primerjavo so zračni reševalci iz vrst Slovenske vojske v mesecu juniju opravili 79 poletov, od tega 55 poletov za nujno zdravstveno pomoč, 20-krat so pomagali v gorah, 4-krat so prevažali inkubatorje, prepeljali so 79 poškodovanih ali obolelih Slovencev ter skupno v zraku preživeli 87 ur.

Oba poletna meseca so sicer zaznamovali daljši dnevi, sončno vreme in višje temperature, zato ni presenetljivo, da je opazno naraslo predvsem število posredovanj v gorah. Prav številke o gorskih reševanjih še najbolj izstopajo iz celoletnega povprečja, a je ta porast zaradi letnega časa dni tudi pričakovan. Sicer so posadke na obeh letališčih vsak dan v letu v v zraku v največ 15 minutah po prejetem obvestilu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.