Naslovnica Gospodarstvo Potrjena slovenska shema državne pomoči za podjetja

Potrjena slovenska shema državne pomoči za podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar odobrila 22,8 milijonov evrov slovenski shemi državni pomoči za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa in z njim povezani omejevalni ukrepi. Komisija EU je ugotovila, da je ukrep nujen, primeren in sorazmeren za odpravo resnih motenj v slovenskem gospodarstvu.
Med prejemniki pomoči bodo skoraj zagotovo tudi številni slovenski hotelirji (foto: SJ)

Evropska komisija je potrdila slovensko shemo državne pomoči za podporo podjetjem v različnih panogah, katera je prizadel izbruh koronavirusa ali z njim povezani ukrepi, ki jih je morala slovenska vlada sprejeti za preprečevanje širjenja pandemije. Višina odobrenega zneska znaša 22,8 milijonov evrov, do pomoči pa bodo upravičena podjetja, ki so letos zabeležila vsaj 20 % upad prometa v primerjavi z lanskim in predlanskim letom.

»Ukrep bo na voljo podjetjem vseh velikosti v sektorjih, ki so jih motnje v poslovanju, zaradi izbruha koronavirusa, najbolj prizadele. Med drugim so to podjetja, ki se ukvarjajo z gostinsko, nastanitveno in potovalno dejavnostjo ter sektorji kulturne, zabavne in rekreacijske dejavnosti. Pomoč bo v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ki bodo krila stroške, ki ustrezajo višini regresa za letni dopust zaposlenih,« so sporočili s Komisije EU.

Komisija je ugotovila, da je ukrep nujen, primeren in sorazmeren za odpravo resnih motenj v slovenskem gospodarstvu. Poleg tega je po mnenju Evropske komisije ukrep v skladu s pogoji iz začasnega okvira, pri čemer pomoč ne bo presegla 1,8 milijona evrov na posameznega upravičenca in bo odobrena najpozneje do 31. decembra 2021. Velja še dodati, da finančni sektor, kmetijstvo, ribištvo in ribogojstvo niso vključeni v to shemo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.