Naslovnica Šport Izpad prihodkov v slovenskem športu in predlogi za pomoč države

Izpad prihodkov v slovenskem športu in predlogi za pomoč države

Avtor: Spletno Uredništvo

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je te dni pripravilo podatke o tem, koliko športnikov bo predvidoma finančno prizadetih zaradi pandemije. Poleg tega pa so se s trezno analizo lotili tudi predlogov o tem, kako naj bi glede slovenskega športa državni organi ravnali po koncu izrednih razmer.

 Izpad prihodkov v slovenskem športu in predlogi za pomoč države

Nekateri bodo izpad prihodkov občutili bolj boleče od drugih (foto: FB planica.si)

 

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) je po pričetku pandemije pričel anketiranje med slovenskimi športnimi organizacijami o trenutnem položaju članov društev in o njihovih pričakovanjih glede posledicah pandemije koronavirusa Covid 19. Rezultati razkrivajo, da se težave šele začenjajo in da bodo izredne razmere za seboj povlekle še vrsto stranskih negativnih efektov.

»Od več kot 2000 registriranih športnih organizacij smo dobili odzive 613, od tega 35 športnih zvez ter 578 športnih društev in zabeležili, da je zaradi pandemije koronavirusa ogroženih preko 800 redno zaposlenih v teh športnih organizacijah in več kot 4192 stalnih zunanjih sodelavcev. Iz navedenega so izvzeti vsi zaposleni športniki in trenerji v javni upravi na ministrstvih in trenerji zaposleni v nacionalnih panožnih športnih šolah. Samo med sodelujočimi organizacijami v naši poizvedbi je predviden izpad prihodkov skoraj 25.500.000 €,« so sporočili z OKS.

Pripravili pa so tudi 10 predlogov, prek katerih bi radi olajšali življenje vsem v slovenski športni sferi, ko bo pandemija mimo. Tudi po koncu izrednih razmer bo namreč trajalo še nekaj časa (mesecev ali celo let), da se vse vrne v ‘predpandemično’ stanje. Med predlogi so plačila mesečnih športnih vadnin za otroke od 6 do 16 leta, državna finančna pomoč za športne organizacije v višini izpada prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti in prireditev (še posebej večjih mednarodnih dogodkov) ter ukrepi, ki bi finančno olajšali sponzoriranje.

Dodali so še predloge davčnih olajšav (davčne stopnje in DDV), državno pokritje stroškov za policiste in zdravniško osebje na športnih prireditvah ter spremembe zakona o davku od sreče oziroma zagotavljanje dodatnih sredstev za Fundacijo za šport neposredno iz proračuna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.