Naslovnica Gospodarstvo Za projekte Life bo na voljo 450 milijonov evrov

Za projekte Life bo na voljo 450 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Zaradi trenutnih razmer v gospodarstvu so razpisi za bodoče evropske in ostale projekte še toliko bolj pomembni. Evropska komisija je tako pravkar oznanila, da začenja zbiranje predlogov projektov iz programa LIFE za leto 2020.

Za projekte Life bo na voljo 450 milijonov evrovLani oktobra je občina Grospulje z agencijo EASME podpisala dogovor o izvajanju projekta LIFE AMPHICON (foto: lifeslovenija.si)

 

Program LIFE je finančni instrument EU, ki je namenjeni aktivnostim v segmentih varstva okolja, ohranjanja narave in podnebnih ukrepov. Prvi projekti iz Slovenije so bili na razpis Komisije EU prijavljeni že leta 2000. Sicer je bilo vse doslej iz Slovenije prijavljenih presenetljivo malo projektov, še manj pa je bilo uspešnih. Slovenija je tako iz LIFE programa pridobila precej manj nepovratnih sredstev, kot jih je bilo na voljo.

Za financiranje projektov z vseh področij, ki jih obravnava LIFE, bo tokrat na voljo dobrih 450 milijonov evrov, pri čemer se v razpisu zaradi pandemije koronavirusa obeta precej novosti. Vsa razpisna dokumentacija je sicer že bila objavljena na spletnem mestu Komisije EU, razpis pa vključuje sofinanciranje tradicionalnih in integriranih projektov ter projektov tehnične pomoči.

Z Ministrstva za okolje in prostor (MOP), kjer so pristojni za program LIFE, so dodali, da so roki za oddajo osnutkov projektov in polnih projektnih prijav letos malce daljši. Osrednji vzrok za podaljšanje rokov je pandemija, oziroma oteženo komuniciranje in druge omejitve. Z MOP so še sporočili, da zaradi nacionalnih ukrepov, ki so sprejeti zaradi pandemije virusa COVID-19, letos predvidoma ne bo organiziralo LIFE Info dneva.

Vsi zainteresirani prijavitelji pa se lahko udeležijo virtualnega informativnega dne, ki ga za 30. april pripravlja Komisija EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.