Naslovnica Slovenija Arnes je na izredne razmere odgovoril izredno marljivo

Arnes je na izredne razmere odgovoril izredno marljivo

Avtor: Spletno Uredništvo

Javni zavod Arnes je pristojen tako za delovanje slovenskega interneta kot tudi za ključne storitve izobraževanje na daljavo. V zadnjih tednih se je na Arnesu dogajalo marsikaj, saj se je uporaba interneta v Sloveniji podvojila, poleg tega pa je celoten šolski sistem prešel na delovanje na daljavo.

 Arnes je na izredne razmere odgovoril izredno marljivo

Kljub vsem težavam se internet v Sloveniji ni zablokiral (foto: arnes.si)

 

Javni zavod Arnes je bil ustanovljen že leta 1992 in od tedaj skrbi tako za omrežje in storitve za izobraževalno, raziskovalno in kulturno sfero v Sloveniji, kot tudi za tudi velik segment digitalne infrastrukture v državi. Med njegove naloge sodijo upravljanje vozlišč SIX, skrb za nemoteno delovanje domenskega sistema .si (Register.si) in pomoč pri vdorih, okužbah in zlorabah na omrežju z Nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT.

Od razglasitve izrednih razmer so imeli na Arnesu polne roke dela, saj se saj se je zaradi karantene prebivalstva uporaba interneta v Sloveniji podvojila, poleg tega pa je celoten šolski sistem praktično čez noč prešel na delovanje na daljavo. »Naval na storitve, ki omogočajo učni proces, Arnes Učilnice, Arnes Splet, portal Arnes Video, vidokonferenčne storitve in Arnes SPM, smo pričakovali. Število uporabnikov storitev v Arnesovem oblaku pa se je v ponedeljek povečalo do 100-krat,« so o dogajanju 16. marca zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi pomanjkanja ustreznih strežnikov so Arnesu v tistih dneh pomagali Inštitut Jožefa Stefana, podjetja Žabec, Xenya in DHH ter Pošta Slovenije, ki so brezplačno posodili lastno opremo in kader. Tisti teden so neprekinjeno delali po 15 ur na dan, delo inženirjev pa so zastavili v parih po dva na vsak strežnik. »Prvi je delal in sodelavcu razlagal postopek, drugi je pomagal in opravljal nadzor, da ne bi prišlo do napake,« so pojasnili z Arnesa. Kljub vsem težavam je po zaslugi vloženega truda nazadnje vse steklo tako, kot so si zamislili.

Potem je Arnesova e-pošta doživela enega najhujših napadov DDOS, ki je neprekinjeno trajal kar 12 ur in strežnik obremenjeval s 300 e-sporočili na sekundo. »Naslovi, iz katerih je potekal napad, so bili iz 2.700 različnih podomrežij, zato smo začasno omejevali promet iz tistih držav, iz katerih običajno ni povezav na naše strežnike. Na ta način smo zmanjšali moč napada na 50 sporočil na sekundo, s tem pa so naši strežniki ohranili odzivnost za e-pošto, ki ni bila povezana z napadom,« so še zapisali.

Kot da težav ne bi bilo več kot dovolj, se je v soboto, 21. marca zvečer oglasil  še nov alarm. Portal Arnes Video je namreč nehote zablokiralo 7.000 gledalcev, ki so si v Bazi slovenskih filmov želeli brezplačno ogledati film ‘Vsi proti vsem’. Sredi marca je tudi celotna skupna uporaba interneta v Sloveniji drastično narasla. Ponudniki so povečali količine razpoložljivih podatkov in odprli programske pakete, uporabniki pa so začeli komunicirati videokonferenčno, uporabljati video portale, se izobraževati prek spleta in igrati igrice.

 »V soboto 14. marca je promet prvič v zgodovini presegel 100 Gbit/s skupnega prometa, 22. marca pa že 130 Gbit/s. V dobrem tednu se je količina prometa podvojila,« so potrdili z Arnesa. Opozorili pa so tudi vse nosilce domen, da naj prek iskalnika WhoIs preverijo veljavnost njhovih domen in jih še pred iztekom prek registrarja pravočasno podaljšajo, s čemer bo spletna komunikacija podjetij še naprej lahko potekala nemoteno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.