Naslovnica Svet & EU Izjemno deloven teden v Strasbourgu

Izjemno deloven teden v Strasbourgu

Avtor: Spletno Uredništvo

Najpomembnejše Poslanci Evropskega parlamenta so v zadnjih dneh garali, kot najbrž letos še niso. Tokrat so bili rezultati delonih naporov takoj vidni in otipljivi, kar je za strukture EU prava redkost. V zgolj treh delovnih dneh so namreč poslanci potrdili novo Evropsko komisijo, sprejeli proračun, razglasili podnebno krizo, naredili nekaj malega tudi za ženske in svobodo misli ter podelili dve nagradi.

 

Izjemno deloven teden v Evropskem parlamentu Predsednik parlamenta EU Cassoli in nagrajena ženska ekipa filma ‘Bog obstaja, ime ji je Petrunija’ (foto: europarl.europa.eu/flickr.com) 

 

Plenarno zasedanje v francoskem Strasburgu, kamor so se kot vsak mesec poslanci masovno preselili iz belgijskega Bruslja, se je začelo v ponedeljek ob 17. uri, končalo pa se je v četrtek ob 16. uri. V Evropskem parlamentu so tako ves delovni teden opravili v skoraj natanko treh dneh in bili pri temu presenetljivo produktivni. Najpomembnejši dogodek se je zgodil v torek, ko so z uspešnim glasovanjem potrdil mandat novi Evropski komisiji, ki bo tako lahko jutri, v nedeljo 1. decembra (!), le začela z delom.

Nato je v sredo Parlament potrdil proračun EU za prihodnje leto. Poslanci so zagotovili več sredstev za boj proti podnebnim spremembam, raziskave, vlaganja v infrastrukturo in projekte za mlade(npr. Erasmus+). Pred pričetkom bližnje konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki so jo poimenovali COP25, so parlamentarci sprejeli resolucijo o razglasitvi izrednih podnebnih razmer. Poleg tega so pozvali države EU k dosegu ogljične nevtralnosti do leta 2050 ter k zmanjšanju izpustov za 55 % do leta 2030.

V četrtek so se nato parlamentarci spomnili na ženske, oziroma na nasilje, ki so ga slednje še vedno deležne, saj problema doslej še niso rešili. Tokrat so sprejeli resolucijo, ki države članice EU poziva k takojšnji ratifikaciji ‘Istanbulske konvencije’, katera vzpostavlja celovit okvir ukrepov za preprečevanje nasilja nad ženskami, podporo žrtvam in kaznovanje storilcev. Stavba parlamenta v Strasbourgu je bila isti večer osvetljena v oranžno barvo – veliko lepim besedam so se tokrat pridružile še lepe lučke.

Minuli teden so v Strasbourgu opravili tudi svečano podelitev evropske filmske nagrade LUX. Zmaga je letos pripadla filmu ‘Bog obstaja, ime ji je Petrunija’, ki je mednarodona koprodukcija, pod režijo pa se je podpisala Severna Makedonka Teona Mitevska. Že v ponedeljek pa je šele nedavno na prostost izpuščeni ukrajinski filmski režiser in borec za človekove pravice Oleg Sencov prevzel lansko nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.