Naslovnica Slovenija Izjemni gasilci so svoje naredili, sedaj je na vrsti dež

Izjemni gasilci so svoje naredili, sedaj je na vrsti dež

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je posredovala sveže podatke o požaru na Krasu. Tam so gasilske enote na terenu že deveti dan, a se položaj od včeraj zjutraj le izboljšuje. Številna žarišča sicer še tlijo, nevarnosti še ni povsem konec, za ponoči oziroma v jutrišnjih jutranjih urah pa so končno napovedane malce močnejše padavine.
Izjemni gasilci so svoje naredili, sedaj je na vrsti dež

Ogenj se je prvim hišam v Brestovici pri Komnu in drugje približal le na nekaj metrov… (foto: Neja Hvalica/gov.si)

Največji požar v zgodovini Slovenije je od včeraj pod nadzorom, zato so danes vse enote iz tujine lahko dopotovale domov. Velja spomniti, da so pri gašenju slovenskim enotam pomagale letalske oziroma helikopterske gasilske sile iz Italije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Slovaške, Srbije in Romunije. Številna žarišča sicer še tlijo, zato nevarnosti še ni konec, saj lahko vsaka sprememba smeri vetra hitro povzroči nove težave.

Žarišča sedaj iz zraka preiskujejo s termičnimi kamerami in jih po potrebi zalivajo. Za ponoči oziroma v jutrišnjih dopoldanskih urah so nad zahodnim delom Slovenije končno napovedane malce močneje padavine, kar naj bi dokončno omililo nevarnost. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je medtem posredovala sveže podatke o tem zares  katastrofalnem požaru na Krasu.

»Na terenu je v vseh teh dneh sodelovalo okoli 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1250 pripadnikov podpornih enot. Nekateri so na teren seveda prišli večkrat. Slovenska vojska, ki je zagotavljala ogromno podporo pri gašenju je dnevno uporabljala tri do štiri letalnike in helikopter za menjavo posadk. Naredili so 224 ur naletov in več kot 2000 ciklov, to pomeni zajem in odmet vode, kar predstavlja 30 ur dnevno.

V vsem tem času so odvrgli več kot 2 milijona vode,« so med drugim povedali na današnji skupni tiskovni konferenci. Dodali so še, da še naprej posebej pozorno spremljajo razmere na italijanski stran, dogajanje na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi, ter na severnemu pobočju Trstelja in v njegovi okolici. Na terenu bo zato tudi ponoči ostalo prek 100 gasilcev, ki jih bo jutri zamenjala nova izmena.

Velja pa poudariti, da so gasilci tokrat naredili zares izjemno delo, oziroma jim je uspelo nekaj navidezno nemogočega. Pred ognjem so namreč rešili vse stanovanjske hiše na ogromnem območju, nihče od prebivalcev in tudi nihče od osebja vseh reševalnih služb pa ni bil poškodovan. Ob tako velikih požarih, pogorelo je namreč 3500 hektarjev površin, se drugje po svetu to ne zgodi prav pogosto…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.