Naslovnica Gospodarstvo Slovenci uspešni na razpisu Evropskega obrambnega sklada

Slovenci uspešni na razpisu Evropskega obrambnega sklada

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za obrambo je oznanilo, da so bili objavljeni  rezultati prvega kroga razpisa Evropskega obrambnega sklada – letnega programa 2021. Slovenska podjetja in raziskovalne inštitucije so bile na tem razpisu nadpovprečno uspešne.
Slovenci uspešni na razpisu Evropskega obrambnega sklada

Razpis Evropskega obrambnega sklada je vreden kar 1,2 milijarde evrov (foto: pxhere.com)

Po prvih razpisih za zbiranje predlogov v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) je za financiranje izbranih 61 skupnih obrambnih raziskovalnih in razvojnih projektov s skupno podporo Evropske unije v višini skoraj 1,2 milijarde evrov. V teh projektih sodeluje približno 700 podjetij oz. inštitucij z vseh koncev Evrope, tudi slovenska raziskovalno-razvojna sfera pa je bila na razpisu zelo uspešna.

V izbranih projektih je namreč udeleženih kar 21 slovenskih predstavnikov, kar glede na število našo državo uvršča na skupno 12. mesto med vsemi državami Evropske unije. Z Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS) so poudarili, da so bili slovenski rezultati na tem razpisu v nekaterih kategorijah celo najboljši v celotni Evropski uniji, a žal niso razkrili, v katerih kategorijah.

Kategorij je bilo namreč kar 15 in sicer: zračni boj, zračna in protiraketna obramba, informacijska superiornost, področje kibernetike, digitalna transformacija, disruptivne (motilne) tehnologije, energija in okolje, kopenski boj, materiali in komponente, medicinski odziv in področje JRKB, mornarica, zaščita in mobilnost, senzorji, vesolje ter odprti razpisi za MSP – Inovativne in v prihodnost usmerjene obrambne rešitve.

Z MORS so še pojasnili, da je izmed 700 izbranih podjetij oz. inštitucij kar 43 % malih ali srednje velikih podjetij (MSP) in da posamezni konzorcij povprečno sestavlja 18 partnerjev iz osmih držav. Raziskovalnemu segmentu razpisa bo 322 milijonov evrov, razvojnemu segmentu 845 milijonov evrov, približno 60 milijonov evrov pa bo šlo za raziskave na področju novih prebojnih tehnologij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.