Naslovnica Kronika Inšpektorji preverjajo skladiščenje in uporabo oljčnih tropin

Inšpektorji preverjajo skladiščenje in uporabo oljčnih tropin

Avtor: Spletno Uredništvo
Sezona pobiranja oljk se je že končala, Inšpekcija za kmetijstvo pa se je sedaj lotila preverjanja skladiščenja in uporabe oljčnih tropin. Nadzor poteka na Primorskem, saj drugje po Sloveniji oljke (še) ne rastejo, rezultati preverjanj pa bodo znani do konca meseca.

Inšpektorji preverjajo skladiščenje in uporabo oljčnih tropin

Inšpekcija za kmetijstvo, ki sodi v sklop Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, oziroma pod okrilje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je v zadnjih dneh pričela z akcijo nadzora pravilnega skladiščenja in uporabe oljčnih tropin. V nadzor so vključene oljarne, ki predelujejo oljke v oljčno olje, poleg njih pa tudi zavezanci, ki so kmetijska gospodarstva.

Oboji namreč oljčne tropine uporabljajo za gnojenje na kmetijskih zemljiščih. »Skladišča za oljčne tropine in rastlinsko vodo morajo biti umeščena v prostor ter izdelana in upravljana tako, da ne pride do nenadzorovanega iztekanja in onesnaženja površinskih ali podzemnih voda ter tal. Pri nadzoru se v nadaljevanju preverijo oddani dokumenti za poročanje MKGP, iz katerih morajo biti razvidne količine predelanih plodov oljk ali oljčnih tropin ter količina pridobljenega olja.

Oljčne tropine in rastlinska voda se uporabljajo kot organsko gnojilo v skladu s predpisom, ki ureja varstvo voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, in sicer samo na kmetijskih zemljiščih v uporabi,« so zapisali v obvestilu Inšpekcije za kmetijstvo. Spomnili so še na uredbe in predpise, v katerih so določene predpisane norme gnojenja, velikost skladiščnih kapacitet in da skladiščenje ni potrebno, če se tropine uporabijo v 24 urah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.