Naslovnica Svet & EU Vsako politično oglaševanje v EU bo moralo biti pregledno

Vsako politično oglaševanje v EU bo moralo biti pregledno

Avtor: Spletno Uredništvo
Politično oglaševanje v EU bo kmalu doživelo spremembe in postalo precej bolj pregledno. preliminarni dogovor o novih ukrepih za preprečevanje zlorab je bil namreč včeraj dosežen med zastopniki Parlamenta EU in španskega predsedstva Svetu EU.
Vsako politično oglaševanje v EU bo moralo biti pregledno

Parlamentarci EU zahtevajo jasnost glede izvora sredstev za politična oglaševanja (foto: FB European Parliament)

Politično oglaševanje se je v zadnjem desetletju v veliki meri preselilo na splet, nacionalna pravila za urejanje tovrstnega oglaševanja pa se doslej niso ustrezno prilagodila. Prav tako se zakonodaje med državami članicami EU danes razlikujejo, kar zapleta položaj volivcev, oglaševalcev in tudi organov EU. Zato so včeraj sprejeli začasni dogovor o novih pravilih, da bodo volilne in referendumske kampanje postale pregledne za vse.

Novi predpisi bodo urejali politično oglaševanje, zlasti spletne oglase. Tako bo odslej na voljo precej več informacij o oglasih – za državljane, za državne organe in za novinarje, profiliranje z uporabo posebnih kategorij osebnih podatkov bo prepovedano, prepovedano bo financiranje političnih oglasov v EU za vse subjekte izven EU, ustanovljena pa bo tudi zbirka podatkov za pregledovanje političnih oglasov.

Odslej bo politično oglaševanje jasno označeno – kdo financira oglas, kje ima sedež, kolikšen je plačani znesek in tudi kje je izvor financiranja. To bo hkrati precej olajšalo delo protikorupcijskim komisijam po vsej EU. Ne gre pa le za interne države ali interne EU interese, ampak bi radi povsem onemogočili vmešavanje zunanjih ‘sponzorjev’ v evropske demokratične procese.

»Prepovedani bi bili tudi politični oglasi, ki temeljijo na profiliranju z uporabo posebnih kategorij osebnih podatkov (npr. etnična pripadnost, vera, spolna usmerjenost). Dogovorjeno besedilo uvaja možnost občasnih kazni za ponavljajoče se kršitve. V skladu z Zakonom o digitalnih storitvah lahko sankcije znašajo do 6 % letnega prihodka ali prometa ponudnika oglasov,« so zapisali v obvestilo za javnost Parlamenta EU.

Sicer morata Svet EU in Parlament EU ta začasni dogovor še uradno potrditi, preden pravila začnejo veljati, tako da to utegne še trajati dlje časa, čeprav je želja, da bi zakonske novosti veljale že za volitve v Evropski parlament prihodnjega leta 2024.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.