Naslovnica Gospodarstvo Infrastrukturne povezave z Madžarsko so še vedno nezadostne

Infrastrukturne povezave z Madžarsko so še vedno nezadostne

Avtor: Spletno Uredništvo

V Budimpešti je potekalo srečanje vrhov Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije, madžarskega Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino ter madžarskega Ministrstva za inovacije in tehnologijo. Obisk je bil posvečen gospodarskemu sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko, s posebnim poudarkom na čezmejne infrastrukturne projekte v sektorjih energetike in prometa.

Infrastrukturne povezave z Madžarsko so še vedno nezadostneMadžarska je s plinovodi že povezana s Hrvaško, Srbijo, Avstrijo in Romunijo (foto:hippopx.com) 

 

V Budimpešti je potekalo srečanje vrhov Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije, madžarskega Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino ter madžarskega Ministrstva za inovacije in tehnologijo. Lani sta namreč Madžarska in Slovenija podpisali memorandum, v katerem je govora o skupnih projektih na področju energetike in infrastruktutre. Konkretno gre za sektorje zemeljskega plina, električne in atomske energije ter tudi obnovljivih virov energije.

Najprej je bilo govora o električnem daljnovodu Cirkovce-Pince, prek katerega bo vzpostavljena prva meddržavna povezava s prenosnim madžarskim omrežjem. Po zaslugi te povezave bo zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije še malce višja, oziroma bodo tveganja pred izpadi oziroma pomanjkanjem električne energije manjša za obe državi. Z gradnjo te obojestransko koristne povezave naj bi začeli septembra.

Na sestanku je bilo govora tudi o izgradnji plinovoda Nagykanizsa – Kidričevo, prek katerega bi radi dosegli podobne cilje, kot pri meddržavnem električnem daljnovodu. Slovenija bi dobila neposredno povezavo s skladiščem zemeljskega plina ter posredno tudi z drugimi sosed njimi državami, s katerimi ima Madžarska že vzpostavljene plinovode. Tako bi se opazno povečala zanesljivost oskrbe s plinom v Sloveniji.

Madžarska naj bi sicer v naslednjih letih svoje plinske potrebe zadovoljila z uvozom plina iz Azerbajdžana in Katarja. Na madžarsko-slovenskem sestanku so govorili so tudi o prometni infrastrukturi, natančneje o železniški povezavi Beltinci–Lendava in Lendava–Redič (slednja je nekoč že obstajala, a so kasneje tire odstranili). Slovensko stran nenadoma zanima boljša železniška povezava z Madžarsko, baje zaradi hitrejšega razvoja Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.