Naslovnica Slovenija Helikopterskim nujnim prevozom se obeta modernizacija

Helikopterskim nujnim prevozom se obeta modernizacija

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo bodo v naslednjih treh mesecih pripravili nov usklajen projekt za izvajanje vseh vrst nujnih helikopterskih prevozov.

Helikopterji Slovenske vojske so aktivni na več frontah (foto: Borut Podgoršek, MORS)

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih se bodo bližnji prihodnosti modernizirali in sicer na vseh nivojih. Pri projektu posodobitve sodelujejo Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo, ki morajo v naslednjih treh mesecih pripraviti nov usklajen zakonski predlog, kako bo v bodoče organizirano reševanje.

Nujni prevozi s helikopterji se bodo po novem dolgoročno izvajali kot državna aktivnost in sicer z zračnimi plovili Slovenske vojske, vendar tudi z vključevanjem Letalske policijske enote. Zato morajo vsa tri pristojna ministrstva najbrž najprej poskrbeti za vzpostavitev ustreznih infrastrukturnih in organizacijskih zmogljivosti treh slovenskih letalskih baz – na Brniku, v Mariboru in v Postojni .

Posodobitev ne bo doletela le pristajalnih baz, ampak tudi helikopterje same. Predvidena je namreč obnova, predelava in nadgradnja 4 helikopterjev Slovenske vojske, znamke Bell 412. Za izvajanje nujnih prevozov s helikopterji morajo ministrstva načrtovati tudi usposabljanje in zaposlovanje kadrov za izvajanje nalog, pri tem pa bodo morali pomisliti tudi na izvajanje ostalih vojaških in policijskih nalog.

»V Ministrstvu za obrambo je že pripravljena investicijska dokumentacija, s katero je predvidena prenova celotne flote helikopterjev Bell 412 v naslednjih treh letih. Prav tako pa je že v obstoječih razvojnih dokumentih predvidena nabava dveh srednjih transportnih helikopterjev do leta 2024, ki bosta namenjena sicer prvenstveno za potrebe specialnih sil,« so pojasnili z Ministrstva za obrambo.

Štiri prenovljeni helikopterji bodo namenjeni izključno za HNMP in gorsko reševanje, zato jih bodo dodatno opremili z medicinsko opremo. Po letu 2026 pa je predviden nakup še dveh srednje velikih transportnih helikopterjev. Tako bodo lahko hkrati zadostili zdravstvenim potrebam, gorskemu reševanju, izvajanju predvidenih in nepredvidenih vojaških nalog ter tudi povečali zmogljivosti za delovanje ob gozdnih požarih in naravnih nesrečah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.