Naslovnica Svet & EU Grška Nova demokracija krši vrednote EU

Grška Nova demokracija krši vrednote EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je objavil, da v domovini evropske demokracije Grčiji prihaja do zelo resnih groženj vrednotam EU in pozval celo k sankcijam. V Grčiji je vlada premierja Kyriakosa Mitsotakisa v zadnjih letih ustvarila za medije sovražno okolje, poskusila vohuniti za novinarji in tudi vohuniti za političnimi nasprotniki, obtožujejo pa jo še marsičesa, na primer korupcije in prekomerne uporabe sile s strani policije.
Grška Nova demokracija krši vrednote EU

Simbol Grčije Akropola (foto: pxhere.com)

Parlament EU je tokrat zagnal alarm zaradi nespoštovanja pravne države v Grčiji in tudi pozval Evropsko komisijo pozval k ukrepanju. V Grčiji je sicer od leta 2019 na oblasti desnosredinska stranka Nova demokracija, premier pa je Kyriakos Mitsotakis, ki je lani na volitvah dobil drugi zaporedni mandat. V vseh teh letih vladanja pa se je nabralo ogromno spornih zadev, kar kaže na sistematično izogibanje pravnim standardom EU.

Glede svobode medijev so se evro-poslanci dotaknili umora znanega novinarja Georgea Karaivaza aprila 2021, ki še vedno ni preiskan. Posebej so obsodili, da so novinarji izpostavljeni fizičnim grožnjam in verbalnim napadom tudi s strani visokih politikov, da prihaja do kršitev njihove zasebnosti prek vohunske programske opreme in da prihaja do zlorab tožb celo s strani premierjevega spremstva.

Glede svobode medijev so poslanci dodali še, da grški nacionalni regulativni organ za avdiovizualno področje ni neodvisen, da prihaja do koncentracije medijev v rokah oligarhov, da tudi z razdeljevanje državnih subvencij ni vse v redu. Oblasti pa niso vohunile le za novinarji, ampak tudi za političnimi nasprotniki iz drugih strank, vključno z evropskimi poslanci, kar je v javnosti znano kot afera ‘Predatorgate’.

Parlamentarci so zahtevali preiskavo s pomočjo Europola ter razveljavitev zakonodaje, ki je grško obveščevalno službo postavila pod neposredni nadzor predsednika vlade, obregnili pa so se tudi ob zaradi prenosa preiskave na drugega tožilca ter političnih pritiskov na državne uradnike. Obsodili so še policijsko nasilje, zelo slabo ravnanje z migranti, napade na civilno družbo, kampanje blatenja in sodno nadlegovanje aktivistov za človekove pravice.

»Parlament opozarja tudi na prekomerno uporabo sile s strani policije in pomanjkljivo kakovost poznejših preiskav in sodnih sodb, domnevno korupcijo, dolgotrajnost sodnih postopkov in možna navzkrižja interesov, vključno z infiltracijo policije s strani organiziranega kriminala,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost in zaključili, da bi morala Komisija EU v celoti uporabiti razpoložljiva orodja za obravnavanje kršitev vrednot EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.