Naslovnica Slovenija Grossmanov festival, prleška vina in zombiji v Ljutomeru

Grossmanov festival, prleška vina in zombiji v Ljutomeru

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se v Ljutomeru in Ormožu izteka letošnji Grossmannov festival, oziroma Festival fantastičnega filma in vina. Letošnja izvedba je bila že devetnajsta, zaznamoval pa jo je tudi obisk ameriškega režiserja Johna McTiernana, ki zaslovel s filmi , in ‘Lov na Rdeči oktober’, ‘Predator’, ‘Umri pokončno’ in ‘Umri pokončno brez oklevanja’.
Grossmanov festival, prleška vina in zombiji v Ljutomeru

Atraktiven prizor z letošnjega festivala (foto: Hana Fišinger Požgan/ FB Grossmann fantastic film & wine festival)

Ljutomersko-ormoški ‘Grossmannov festival’, oziroma ‘Festival fantastičnega filma in vina’ je poimenovan po dr. Karolu Grossmannu (1864–1929), pionirju slovenskega filma, ki se je rodil in je kasneje tudi ustvarjal prav v okolici Ljutomera. Grossmann namreč velja za pionirja slovenskega filma, v letih 1905 in 1906 pa je posnel prve slovenske filmske filmčke oz. posnetke – ‘Odhod od maše v Ljutomeru’, ‘Sejem v Ljutomeru’ in ‘Na domačem vrtu’.

»Festival povezuje dediščino slovenske filmske tehnologije s promocijo Prleške kulinarike, predvsem vinogradništva. Z mladim privlačnim filmskim žanrom grozljivk vsako leto pritegne obiskovalce iz vse Slovenije in sosednjih držav. Festival vsako leto na povabilo organizatorjev obiščejo znana imena filmske industrije, med njimi na primer Christopher Lee, Roger Corman, Franco Nero, Udo Kier in Robert Englund,« o festivalu pravijo na Ministrstvu za kulturo.

Letošnjo 19. izvedbo Grossmannovega festivala je zaznamoval tudi obisk ameriškega režiserja Johna McTiernana, ki po vsem zaslovel s kultnimi akcijskimi filmi, kot so ‘Lov na Rdeči oktober’, ‘Predator’, ‘Umri pokončno’ in ‘Umri pokončno brez oklevanja’. Festival pa je poleg kombinacije z lokalno kulinariko in enologijo, prepoznaven tudi po delavnicah, ‘pohodu zombijev po Ljutomeru’ ter aktivnem vključevanje občinstva v celotno dogajanje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.