Naslovnica Svet & EU Parlament EU proti vohunskemu programu Pegasus

Parlament EU proti vohunskemu programu Pegasus

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament želi prepovedati uporabo nezakonite vohunske programske opreme, zato so poslanci pozvali k ukrepanju. Sicer ni povsem jasno, koga so pozvali k ukrepanju, a najbrž gre za Evropsko komisijo. Jasno pa je, da je v osrčju ilegalnega prisluškovanja izraelska programska oprema Pegasus. To ali podobno opremo naj bi uporabljale in zlorabljale tudi nekatere države članice EU.
Parlament EU proti vohunskemu programu Pegasus

Vohunski program Pegasus je pravzaprav orožje proti demokraciji in pravicam posameznika (foto: pxhere.com)

Če morda kdo tega še ne ve, je Pegasus znamka vohunske programske opreme, ki jo je izdelalo izraelsko podjetje za kibernetsko orožje NSO Group. Njena osnovna značilnost je ta, da jo je moč skrivaj namestiti na vse mobilne telefone in vse ostale e-naprave, ki delujejo prek večine različic operacijskih sistemov iOS in Android. Ko je enkrat nameščen, Pegasus prevzame popoln nadzor nad telefonom.

Ta specializiran vohunski program namreč lahko sam aktivira kamero in mikrofon, bere besedilna sporočila, sledi klicem, zbira gesla, spremlja lokacijo in analizira informacije iz vseh aplikacij aparata. Sicer obstajajo tudi druge znamke programske opreme, vse pa se izkoriščajo za nadzor opozicijskih politikov, raziskovalnih novinarjev, nevladnih organizacij in neodvisnih odvetnikov.

Pri tem ni ogrožena le zasebnost vsakega od prebivalcev držav EU, ampak tudi evropska demokracija sama, saj se vohunska oprema najraje zlorablja za pritiske na politike in vplivanje na procese odločanja. Zato so evro-parlamentarci zelo občutljivi glede tega področja. »Evropski poslanci pravijo, da bi morala biti uporaba dovoljena le izjemoma in pod točno določenimi pogoji, da je treba opraviti temeljite preiskave o domnevnih zlorabah in da je treba pomagati žrtvam zlorab opreme.

Pozvali so tudi k odprtju laboratorija EU za tehnologijo, ki bi pomagal odkrivati neupravičen nadzor, in k boljšemu usklajevanju s tretjimi državami, kot so Združene države in Izrael,« so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še netransparentno informacijo, da nekatere vlade (?) zlorabljajo vohunsko programsko opremo, da gre pri tem za jasne kršitve zakonodaje EU, Evropska komisija pa doslej še ni ukrepala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.