Naslovnica Trendi Gremo na sonce, oziroma kako do lastne sončne elektrarne

Gremo na sonce, oziroma kako do lastne sončne elektrarne

Avtor: Spletno Uredništvo
 Na Siol.net so te dni pričeli z novo spletno oddajo ‘Gremo na sonce’. Gre za strokovno oddajo, v kateri bodo iskali rešitve, kako lahko vsakdo pride do lastnega vira električne energije, ravna trajnostno in hkrati privarčuje precej denarja.
Gremo na sonce, oziroma kako do lastne sončne elektrarne

Uroš Bitenc v prvi epizodi nove oddaje (foto: Siol.net/Bojan Puhek)

V prvi epizodi nove spletne oddaje na Siol.net ‘Gremo na sonce’ bosta Antea in Uroš Bitenc podala na pot, za katero se v zadnjih letih odloča vse več Slovencev – kako priti do energetske samooskrbe, v tem primeru prek sončne elektrarne. V prvi oddaji se soočita z začetnimi, a hkrati tudi ključnimi  vprašanji – kako začeti z vlogami za pridobitev soglasja, kako izračunati moč sončne elektrarne in kakšna streha je primerna za sončno elektrarno.

»Na spletni strani Siol.net bodo lahko bralci vsak mesec spremljali mesečno in kumulativno porabo ter pridelavo električne energije, tako bodo lahko v realnem času videli, koliko električne energije proizvede elektrarna. Po enem letu delovanja pa bomo v posebni oddaji preverili, kakšna je energetska in finančna bilanca investicije v lastno elektrarno,« so napovedali s Siol.net, kjer bodo poleg teh oddaj pripravili še številne druge sorodne vsebine.

Tako bo govora o trajnostnih vidikih življenja, o uporabi sončne energije in drugih elektro-energetskih virov, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju, kot so sončne celice, akumulatorske baterije, IR-paneli, tehnologije za pametni dom, električni avtomobili… Oddaja je v sedanjem kontekstu zelo aktualna, saj so cene električne energije v Sloveniji že lani postale precej bolj nepredvidljive.

Tako je konec lanskega leta prišlo do prve večje podražitve elektrike, sledile so podražitve na drugih področjih. Na Siolu so izračunali, da se je cena električne energije povečala za več kot 175 %, cena plina za skoraj 300 %, nafta za okrog 65 %, emisijski kuponi pa za več kot 125 %. Velja poudariti, da je energetska problematika od začetka ruske intervencije v Ukrajini postala še precej bolj kompleksna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.