Naslovnica Slovenija Grad Podsreda bo postal vrhunski turistični objekt

Grad Podsreda bo postal vrhunski turistični objekt

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bila  podpisana pogodba o prenovi gradu Podsreda. Pri dogovor o izvedbi ‘Javnega naročila Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem’ sta sodelovala Ministrstvo za kulturo in Občina Kozje, izvajalec prenove pa bo podjetje GES (Gradbeništvo, energetika, sanacije) iz Celja.
Grad Podsreda bo postal vrhunski turistični objekt

Grad Podsreda še ni dovolj dobro znan, to pa naj bi se po prenovi spremenilo (foto: FB Občina Kozje)

Občina Kozje je projekt ‘Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem’ uspešno prijavila na javni razpis Ministrstva za kulturo (MK). Ta razpis je bil namenjen sofinanciranju projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti slovenskih občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem. Skupna ocenjena vrednost investicije znaša 1.516.468,39 evra.

 »Namen projekta je ustvariti nove turistične produkte, ki bodo močno okrepili obstoječo turistično ponudbo na Gradu Podsreda. Projekt bo s svojimi aktivnostmi pripomogel tudi k ozaveščanju in izobraževanju prebivalstva o pomenu kulturne dediščine, raznoliki uporabi in ponovni uporabi spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine ter prispeval k izkoriščanju njihovih potencialov,« so pojasnili z MK.

Ministrstvo bo za ta projekt prenove gradu prispevalo natanko 976.818,32 evra, preostali del pa bo zagotovila Občina Kozje, na katere območju se graščina tudi nahaja. Dela bodo tudi po pogodbi razdeljena v dva sklopa. Prvi sklop obsega vsa gradbena, obrtniška in inštalacijska dela, med katerimi so obnova kapele, predelava prostorov za tri nove apartmaje in dve sejni dvorani, nov wellness, obnovo vhodnega stolpiča in drugi posegi.

V drugem sklopu pa so zajeta strokovno zahtevnejša konservatorska in restavratorska dela pri obnovi romanske kapele Gradu Podsreda.  Sicer pa je bil grad Podsreda je bil zgrajen že v prvi polovici 12. stoletja, danes pa spada celo med najpomembnejše romanske objekte v državi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.