Naslovnica Gospodarstvo Statistika o gospodarskih dejavnostih, ki so povezane s kulturo

Statistika o gospodarskih dejavnostih, ki so povezane s kulturo

Avtor: Spletno Uredništvo
Strukture EU so že na poletnih počitnicah, evropski statistični urad Eurostat pa vseeno objavlja nove analize in sporočila za javnost. Med zadnjimi objavami je statistika o številu zaposlenih v gospodarskih dejavnostih, ki so tako ali drugače povezane s kulturo. Žal podatki niso najbolj sveži, poleg tega pa so iz prav obdobja, ko je kraljeval Covid 19 in so bile mnoge kulturne aktivnosti močno omejene.
Statistika o gospodarskih dejavnostih, ki so povezane s kulturo

Prodajalci vstopnic, varnostniki, umetniki, lučkarji in ozvočevalci – vsi živijo od kulturnih dogodkov (foto: pxhere.com)

Evropski statistični urad Eurostat je objavil informacijo, da je bilo leta 2021 v EU 500.000 aktivnih podjetij v ustvarjalnih, umetniških in zabavnih dejavnostih, dodatnih 12.000 pa je obstajalo v knjižničnih, arhivskih in muzejskih dejavnostih. K tem številkam so prišteli še 1,2 milijona podjetij v preostalih gospodarskih dejavnostih, ki so na različne načine povezane s kulturo. Ti podatki izvirajo iz predhodnih poročil o strukturni poslovni statistiki (SBS).

»Podjetja v kreativnih, umetniških in razvedrilnih dejavnostih so leta 2021 zaposlovala 582.000 ljudi. Velika večina (91 %) je bila zaposlenih v mikro ali malih podjetjih (0 do 49 zaposlenih), 6 % v srednjih podjetjih (50 do 249 zaposlenih) in 3 % v velikih podjetjih (250 ali več zaposlenih). Če pogledamo države EU, je imela Nizozemska največ kreativnih, umetniških in razvedrilnih podjetij – 95.902,« so sporočili iz Eurostata.

Na drugem mestu tega Statističnega pregleda je bila Francija (88 981), tretja pa Švedska (46 825). Najmanj je bilo v Luksemburgu (398), na Cipru (711), v Bolgariji (1.154), na Hrvaškem (1. 217) in na Malti (1.304). podjetij v ustvarjalnih, umetniških in zabavnih dejavnostih. Slovenija je na sredini razvrstitve, pri nas pa naj bi bilo številu zaposlenih v gospodarskih dejavnostih, ki so tako ali drugače povezanih s kulturo, okrog 6000.

Žal podatki niso najbolj sveži, poleg tega pa so iz prav obdobja, ko je kraljeval Covid 19 in so bile mnoge kulturne aktivnosti po vsej EU in tudi pri nas iz zdravstveno preventivnih vzrokov močno omejene. Zato bo čez kakšno leto ali dve precej bolj zanimivo primerjati sveže podatke s podatki iz ‘koronskih’ let 2020 in 2021.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.