Naslovnica Gospodarstvo Gospodarski obisk Colorada in razpis za podjetnice začetnice

Gospodarski obisk Colorada in razpis za podjetnice začetnice

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pravkar objavilo novici o letošnjem razpisu za podjetnice začetnice in o obisku slovenske gospodarske delegacije v ameriškem Coloradu.
Gospodarski obisk Colorada in razpis za podjetnice začetnice

Grafična predstavitev Laboratorija za atmosfersko in vesoljsko fiziko (foto: FB LASP)

Slovenska delegacija s področja vesoljskih tehnologij je pravkar na obisku ZDA, kjer je po uspešni predstavitvi na ‘Space Symposiumu’ v Colorado Springsu obiskala še mesto Boulder, kjer si je najprej ogledala Laboratorij za atmosfersko in vesoljsko fiziko LASP. V laboratoriju, ki letos praznuje že 75. obletnico delovanja, se posvečajo raziskavam zemeljske atmosfere in celotnega sončnega sistema.

LASP trenutno na področju vesolja za 13 misij razvija 18 vesoljskih plovil in 15 instrumentov ter operativno upravlja 146 instrumentov na 18-ih vesoljskih plovilih. Slovenska ekipa si je v okviru obiska Univerze Boulder v Coloradu ogledala še raziskovalni in proizvodni center malih satelitov, Univerzitetno središče Aerospace Engineering in Nacionalni institut za atmosferske raziskave za področje aerobiologije.

Delegacija iz Slovenije je med obiskom Američanom predstavila predvsem sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo ESA, inovativna podjetja, nove projekte in proizvodne kapacitete. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) pa je danes oznanilo tudi, da bo preko javne agencije SPIRIT Slovenija ponovno zagotovilo finančna sredstva za podjetnice začetnice in sicer želijo prek razpisa nagraditi 100 najboljših poslovnih modelov.

»Natečaj za finančne spodbude za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2023 bo odprt do vključno petka 19. maja 2023 do 16. ure. V okviru javnega natečaja je na voljo 300.000 evrov, posamezna upravičenka pa lahko prejme 3000 evrov,« so spomnili z MGTŠ. Dodali pa so, da bo potrebno za pridobitev sredstev izpolniti nekaj temeljnih pred-pogojev, ki so našteti v razpisnem gradivu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.