Naslovnica Slovenija Gore so namenjene vsem

Gore so namenjene vsem

Avtor: Spletno Uredništvo

Gore so namenjene vsem, tudi ljudem, ki imajo težave z vidom ali s sluhom. Konec tedna bo tako minil v znamenju planinskih prostovoljskih akcij ‘Gluhi strežejo v planinskih kočah’, in ‘Stopiva skupaj, osvojimo vrh’, ki bo ta konec tedna slepe in slabovidne pospremila na štiri planinske koče. Partnerji projekta želijo z vključevanjem prostovoljcev, oskrbnikov in obiskovalcev koč pokazati, da so gore dostopne za vse, tudi gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne, in da smo kot družba zmožni delovati vključujoče.

Gore so namenjene vsemObe akciji sta sicer del ‘Tedna vseživljenjskega učenja’ (foto: arhiv PZS)

 

Cilj akcije ‘Stopiva skupaj, osvojimo vrh’ je z združenimi močmi spodbuditi čim več slepih, slabovidnih in oseb z okvaro vida, da se pridružijo aktivnostim. Radi bi jim predstavili planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa, obenem približali slepoto drugim (in družbi z jedilniki v brajlici in povečani pisavi) ter s primerno podporo slepim in slabovidnim omogočili doseganje planinskih ciljev.

Akcija poteka pod okriljem Odbora Planinstvo za invalide/OPP Planinske zveze Slovenije (PZS), Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zveze Lions klubov Slovenije. »Slepi in slabovidni planinci se bodo v soboto, 22. junija, pod strokovnim vodstvom podali na Zelenico in Planinski dom na Boču, 23. junija pa na Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih in Kočo Antona Bavčerja na Čavnu. Vsi pohodi bodo inkluzivni in tako namenjeni vsem planincem,« sporočajo s PZS.

Vseslovenska planinska akcija ‘Gluhi strežejo v planinskih kočah‘ pa je že lani v svoji prvi izvedbi doživela odličen odziv – tako med gluhimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom kot med slišečimi. Letos se je akcija začela že maja na Planini nad Vrhniko, glavnina dogodkov pa se bo zvrstila v poletni sezoni od konca junija do sredine septembra. V soboto in nedeljo, 22. in 23. junija, bodo gluhi stregli v Planinskem domu na Zelenici, akcijo bo v soboto spremljal tudi poseben dogodek Stopiva skupaj, osvojimo vrh, kjer bodo slepe in slabovidne postregli gluhi in naglušni.

»Poslanstvo akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki jo organizirata odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami Planinske zveze Slovenije (PZS) in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID), je omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela, ozaveščati o njihovih zmožnostih in vzpostavljati sodelovanje med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora, njen namen pa je promovirati slovenski znakovni jezik in inkluzijo, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, razblinjati strahove in povečati stopnjo vključenosti,« so pojasnili na PZS.

Akcija se bo nadaljevala 29. in 30. junija v planinskih domovih na Boču, Uštah – Žerenku in pri Gospodični na Gorjancih, 6. in 7. julija bo potekala v Tamarju, na Okrešlju in Kriških podih, 3. in 4. avgusta na Kredarici, pod Stolom in v Ruški koči, 7. in 8. septembra pa na Kamniškem sedlu, Čemšeniški planini in Slavniku. Zaključek akcije bo 14. in 15. septembra na Mrzlici.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.