Naslovnica Gospodarstvo Sena in slame bo dovolj

Sena in slame bo dovolj

Avtor: Spletno Uredništvo

Kobilarna Lipica je uspešno zaključila uvodne postopke glede prvega triletnega javnega naročila za dobavo sena in slame. V štirih sklopih razpisa se je prijavilo 40 pridelovalcev, ki so v odkup ponudili več kot 1.800 ton sena in 400 ton slame. To znatno presega količino, katera zagotavlja kakovostno oskrbo lipicancev Kobilarne Lipica.

Sena in slame bo dovolj Število sodelujočih ponudnikov se veča, kar obenem dviga kakovost ponudbe ‘zimske prehrane’ za Lipicance (foto: Dean Dubokovič/lipica.org)

 

Kobilarna Lipica je uspešno zaključila uvodni del prvega triletnega javnega naročila za dobavo sena in slame, ki ga je – v štirih sklopih – objavila s ciljem nabave kakovostnega sena in slame, racionalnega poslovanja in sodelovanja z lokalnimi kraškimi pridelovalci. Kobilarna Lipica je tako za letos zagotovila 1.200 ton sena in 200 ton slame za oskrbo lipicancev, v treh letih pa bo skupaj predvidoma odkupila 3.600 ton sena in 600 ton slame.

»Večino ponudb so v Lipico tokrat poslali lokalni pridelovalci sena, le ena ponudba je prispela iz tujine, in sicer iz hrvaške Istre. Cene ponujenega sena se večinoma gibljejo med 120 evri in 150 evri za tono v Lipico dostavljenega sena, v nekaterih primerih pa do 200 evrov za tono. V skladu s prejetimi ponudbami in določili javnega naročila bo Kobilarna Lipica sklenila okvirni sporazum o odkupu z vsemi ponudniki sena, torej z vsemi lokalnimi pridelovalci,« so pojasnili v Kobilarni.

Obenem bodo v Lipici sklenili okvirni sporazum tudi z najugodnejšim od dveh ponudnikov slame. Z odkupom sena pa bo Kobilarna začela pri najugodnejših ponudnikih in nadaljevala do zapolnitve letošnjih potreb. V prihodnjih dveh letih bo med ponudniki predvidoma enkrat letno, oziroma po potrebi, spet preverila konkurenčnost ponudb. Vsi podpisniki okvirnega sporazuma bodo namreč enkrat letno pozvani k oddaji ponudb s podatki o ponujeni količini in ceni.

Kobilarna je sicer lani prvič razdelila javno naročilo za nabavo sena na tri sklope za nabavo sena prijela prijave 27 ponudnikov (nekaterih so se prijavili tudi v več sklopih). Okvirne sporazume za odkup sena je sklenila z vsemi ponudniki iz prvega sklopa, torej z vsemi manjšimi lokalnimi pridelovalci in se prav tako dogovorila za odkup sena z vsemi ponudniki iz drugega sklopa. Poleg tega je podpisala sporazum z ugodnejšim od dveh ponudnikov iz tretjega sklopa ter tako skupaj nabavila okrog 915,4 tone sena.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.