Naslovnica Magazin Goljufi vas tokrat poskušajo nategniti prek potisnih obvestil

Goljufi vas tokrat poskušajo nategniti prek potisnih obvestil

Avtor: Spletno Uredništvo

 Varuhi slovenskega spleta, ki so združeni v projektu Varni na internetu, so tokrat opozorili na potisna obvestila, prek katerih na premalo pozorne uporabnike prežijo nepridipravi in na goljufe, ki izkoriščajo pojav epidemije koronavirusa. Spomnili pa so tudi, da so naši telefoni najbrž zelo umazani, na kar sami le redko pomislimo.

 

Goljufi vas tokrat poskušajo nategniti prek potisnih obvestilNekaj primerov zavajujočih sporočil (foto: varninainternetu.si) 

 

S spletnega mesta varninainternetu.si so najprej opozorili na vse bolj vsiljive ponudnike spletnih vsebin, saj se za njimi včasih skriva še kaj drugega. »Zadnje čase veliko spletnih strani obiskovalcu ponuja možnost, da mu svoje vsebine prikazuje v obliki potisnih obvestil (ang. push notification), ki jih prejemamo tudi takrat, ko nimamo odprtega brskalnika. V večini primerov gre za legitimno obveščanje o novih vsebinah na spletnih portalih,« pravijo angeli varuhi slovenskega spleta.

Vendar pa mora dostavo potisnih sporočil uporabnik vsakič odobriti sam in sicer se že ob odprtju spletne strani odpret tudi manjše pojavno okno, ki nas sprašuje, če se želimo dovoliti ali blokirati prejemanje potisnih obvestil. Jasno je, da je potrebno klikniti besedo ‘blokiraj’. Če pa ste se kdaj ušteli in zato sporočila že prejemate, potem lahko v nastavitvah brskalnika prekličete dovoljenje prikaza za vsako posamezno spletno stran.

Seveda pa se poleg tega najdejo tudi goljufi, ki metodo potisnih obvestil poskušajo izkoristiti za prikazovanje lažnih sporočil, prek katerih želijo prevarati uporabnika. Če se uporabnik nepremišljeno odloči za prejemanje sporočil, gre od te točke dalje gre za že znane trike s skrito naročnino, s SMS klubi ali s čim podobnim. Zato vedno velja standarden nasvet, ne klikajte oziroma potrjujte ničesar, česar ne poznate.

Seveda nepridipravi želijo izkoristiti tudi aktualno epidemijo koronavirusa in sicer tako,da ponujajo razne artikle, s katerimi se lahko obranimo okužbe. Ker ne zdravila, ne cepiva v primeru koronavirusa COVID-19 ne obstajajo, tudi državni Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na različne zavajajoče oglase. »Ne pozabi, ne nasedaj na različne Facebook oglase in sumljive spletne trgovine, ki ne ponujajo nobenih podatkov o trgovcu,« sporočajo tudi z varninainternetu.si.

Glede na trenutne razmere pa ni odveč tudi opozorilo, da bi bilo dobro včasih razkužiti tudi telefonske aparate, še posebej službene, ki jih uporablja več oseb. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.