Naslovnica Magazin Facebook spet pod drobnogledom Komisije EU

Facebook spet pod drobnogledom Komisije EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je začela novo preiskavo spletnega velikana Facebook. Tokrat bi Komisija rada ocenila, ali je nakup podjetja Kustomer s strani podjetja Facebook skladen z uredbo EU o združitvah.
Facebook tokrat ni v velikih težavah, vsaj zaenkrat (foto: flickr.com)

Na srečo Facebooka tokrat ne gre za kakšno novo afero, kot je bila npr. ‘Cambridge analitica’, ampak za uredbe EU o preprečevanju lastniške koncentracije, oz. za zagotavljanju svobodne konkurence. V tem primeru gre za zagotavljanje konkurence na trgu programske opreme za upravljanje odnosov s strankami – CRM. Predvsem pa je Komisija EU zaskrbljena, da bi predlagan posel še dodatno okrepil primat Facebooka na trgu spletnega oglaševanja.

Facebookov izjemno obsežen nabor podatkov za personalizacijo oglasov, bi se namreč tako še zelo izdatno povečal. »Pomembno je, da podrobno preverimo potencialno problematične prevzeme s strani podjetij, ki že prevladujejo na nekaterih trgih. To še posebej velja za digitalni sektor, kjer ima Facebook vodilno vlogo pri spletnem prikaznem oglaševanju in kanalih za pošiljanje sporočil, kot so WhatsApp, Messenger ali Instagram.

Cilj naše preiskave je zagotoviti, da posel ne bo škodoval podjetjem ali potrošnikom in da podatki, do katerih bo Facebook dobil dostop, ne izkrivljajo konkurence,« pravi podpredsednica Komisije EU Margrethe Vestager. Sicer je Kustomer ponudnik programske opreme, ki podjetjem omogoča upravljanje komunikacij s potrošniki prek različnih kanalov (telefon, spletna pošta, besedilna sporočila SMS, WhatsApp, Messenger, Instagram, itd.) v enem samem orodju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.