Naslovnica Svet & EU Evropski svet se je tokrat posvetil trem problematičnim državam, ki niso v EU

Evropski svet se je tokrat posvetil trem problematičnim državam, ki niso v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski svet je včeraj opravil videokonferenco, na kateri so politiki držav EU govorili predvsem o dogajanju v Belorusiji, državnem udaru v Maliju in turškemu ekspanzionizmu v Sredozemlju.

Evropski svet se je tokrat posvetil trem problematičnim državam ki niso v EUPredsednik Evropskega sveta Charles Michel med včerajšnjim video-sestankom (foto: newsroom.consilium.europa.eu)

 

Evropski svet je včeraj prek video-konference razpravljal predvsem o razmerah v Belorusiji. Tam so po predsedniških volitvah 9. avgusta izbruhnili protesti, ki so že zahtevali tudi nekaj žrtev. Evropski svet je jasno izjavil, da volitve v Belorusiji niso bile svobodne in tudi ne poštene, zato EU rezultatov ne priznava. Z Belorusi, ki jim že od leta 1994 predseduje Aleksander Lukašenko, je EU sedaj zelo solidarna.

»Člani Evropskega sveta obsojajo nesorazmerno in nesprejemljivo nasilje, ki ga državne oblasti prikazujejo nad miroljubnimi protestniki. Izogibati se je treba nasilju, vsi nezakonito pridržani pa morajo biti takoj in brezpogojno izpuščeni. EU bo kmalu uvedla sankcije za veliko število posameznikov, odgovornih za nasilje, represijo in ponarejanje volilnih rezultatov«, so zapisali v izjavi za javnost Evropskega sveta.

Nekatere države članice so izrazile resno zaskrbljenost glede razmer v Vzhodnem Sredozemlju in ekspanzionistični politiki Turčije. Glede te točke je Evropski svet popolnoma na strani držav članic EU Grčije in Cipra. Prisotni so se spomnili tudi na svoje prejšnje sklepe o nezakonitih turških vrtalnih dejavnostih, a tokrat niso ukrepali. Med septembrskim sestankom Evropskega sveta pa naj se bolj posvetili tej problematiki.

Glede nepričakovanega vojaškega državnega udara v Maliju pa so na video-konferenci spregovorili predvsem o negativnem vplivu, ki ga lahko ima ta dogodek za celotno saharsko regijo, ki se že leta spopada z nezadržnim vzponom skrajnega islamskega terorizma. EU je pozvala k takojšnji izpustitvi zapornikov in k ponovni vzpostavitvi pravne države.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.