Naslovnica Slovenija Evropski simpozij hrane za spomladansko razvajanje brbončic

Evropski simpozij hrane za spomladansko razvajanje brbončic

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec meseca bo Ljubljana spet gostila vrhunsko gastronomsko prireditev, ki se imenuje Evropski simpozij hrane. Tridnevni dogodek bo ponudil izjemno pestro paleto spremljevalnih dogodkov ob prisotnosti vrhunskih kuharskih mojstrov in ostalih s kulinariko povezanih osebnosti iz Slovenije in tujine.

Evropski simpozij hrane za spomladansko razvajanje brbončicTik pred Evropskim simpozijem hrane se bo v Sloveniji prvič pojavil tudi prestižni Michelinov vodnik, kar ni naključje (foto: jezersek.si) 

 

Evropski simpozij hrane se je že umestil med najpomembnejše evropske gastronomske festivale. Vrhunska kulinarična prireditev, ki bo na sporedu od 28. do 30. marca, bo sicer v slovenski prestolnici na vrsti že drugič. Letošnji simpozij bo minil v znamenju raznovrstnosti, trajnosti in kulture hrane. Ljubljano bodo tokrat obiskali vrhunski kuharski mojstri iz Slovenije in tujine, pa tudi znanstveniki, novinarji in drugi vidni predstavniki iz sveta gastronomije.

»Vizija Evropskega simpozija hrane še nikdar ni bila tako jasna. Želim si, da bi s tem simpozijem vsakega posameznika navdihnili, da bi razmišljal, kako lahko ustvari boljšo prihodnost, in mu podali konkretne rešitve, kako lahko z dejanji spremeni odnos do hrane,« je dejal Martin Jezeršek. Slednji je sicer direktor znane slovenske kulinarične hiše Jezeršek gostinstvo in skupaj s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana soorganizator simpozija.

Evropski simpozij hrane se bo začel s posebno izdajo Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Premierno dejanje bodo v Križankah pripravili izbrani slovenski gostinci, ki bodo skupaj s svojimi lokalnimi pridelovalci in dobavitelji predstavili skupne uspešne zgodbe. »Vsi, ki bi radi doživeli kulinariko, kulturo in arhitekturo nekega mesta na enem krožniku, bodo na dogodku Gourmet Ljubljana Crawl svoje brbončice peljali na edinstveno kulinarično raziskovanje po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana.

Slovenski kuharski mojstri združenja JRE (Jeunes Restaurateurs) bodo na različnih postojankah ob izbranih vinih prestižnih slovenskih vinarjev pripravili unikatne jedi iz lokalnih sestavin,« sporočajo organizatorji. Doživljajska večerja bo prepredena z zgodovino slovenske kulinarike, medtem ko bodo vrhunski ljubljanski chefi Igor Jagodic in Janez Bratovž, Jorg Zupan in Mojmir Šiftar, Jakob Pintar in Andrea Odogaso, na dogodku Ljubljana Soul Chefs v treh ljubljanskih restavracijah na štiriročnih večerjah pripravili neponovljive jedi iz lokalnih sestavin.

Na vrhuncu prireditve – ponedeljkovem simpoziju, ki bo potekal v Slovenski filharmoniji, bodo sodelovali Joan Roca (kulinarični genij iz Španije), Vladimir Mukhin (eden najvplivnejših ruskih kuharjev), NicolaiNørregaard (ambasador nordijske kuhinje), Colombe Saint-Pierre (ena bolj slavnih chefinj v Kanadi), Alberto Landgraf (brazilski chef nemško japonskih korenin), Keti Berishvili (gruzijska vinarka), Sylvie Augereau (prvakinja francoske revolucije naravnih vin), Nicolas Bourriaud (svetovno priznani umetnostni kritik) in številni drugi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.