Naslovnica Svet & EU Evropski poslanci so ostro obsodili dogajanje na Poljskem

Evropski poslanci so ostro obsodili dogajanje na Poljskem

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu so se včeraj ponovno lotili Poljske. Poslanci so spet obsodili nelegitimno razsodbo poljskega ustavnega sodišča o skoraj popolni prepovedi splava, poleg tega pa so opozorili tudi vse bolj sovražno okolje za zagovornice človekovih pravic na Poljskem. Poleg Poljske pa imajo ženske v zadnjih mesecih največ težav s spoštovanjem svojih pravic še v Afganistanu in v Teksasu.
Poljski, Afganistanu in Teksasu je trenutno skupno kršenje osnovnih ženskih pravic (foto: FB European Parliament)

Leto dni po nazadnjaški in moralno sporni razsodbi poljskega ustavnega sodišča so poslanci Evropskega parlamenta zahtevali, naj Poljska vlada odpravi prepoved splava, ki ogroža življenja žensk. Letos septembra je namreč na jugu Poljske 30-letna nosečnica umrla, ko zdravniki niso smeli (ali niso želeli) izpeljati reševalnega splava in so namesto tega čakali, da plod kar sam umre. Zato pa je potem zaradi septičnega šoka življenje izgubila tudi nesrečna ženska.

To je seveda sprožilo val protestov po vsej državi in številne obsodbe z različnih strani mednarodne skupnosti. Tudi v Evropskem parlamentu so se prav zato včeraj ponovno lotili Poljske. Evropski parlamentarci so z izglasovano resolucijo uradno pozvali poljsko vlado, naj hitro in v celoti zagotovi dostop do varnih, zakonitih in brezplačnih storitev splava za vse ženske na Poljskem.

Poleg tega pa so obsodili vse bolj sovražno in celo nasilno okolje za zagovornice človekovih pravic na Poljskem in zahtevali od poljskih oblasti, naj zagotovijo pravico do javnega izražanja brez strahu pred posledicami ali grožnjami. Zelo ostro so obsodili tudi nesorazmerno uporabo nasilja nad protestniki s strani poljskih organov pregona ter zahtevali kazensko odgovornost za napade na protestnike.

Kot, da vse te obsodbe in obtožbe ne bi zadostovale, so poslanci posebej poudarili, da je poljska zgodba o prepovedi splavov še en primer političnega prevzema sodstva in sistemskega zloma pravne države na Poljskem. Zato so poslanci Parlamenta EU zahtevali od Sveta EU, naj to vprašanje vključi v svojo tekočo preiskavo stanja pravne države na Poljskem.

Glede na vse skupaj ne bi bilo presenetljivo, če bi Poljsko v kratkem doletele tudi resne gospodarske sankcije s strani EU. Poleg Poljske pa imajo ženske v zadnjih mesecih največ težav s spoštovanjem svojih pravic še v Afganistanu in v Teksasu. V vseh treh primerih gre za državne tvorbe, ki jim je skupen močan religiozen kontekst.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.