Naslovnica Svet & EU Evropski parlament za zaščito čebel in drugih opraševalcev

Evropski parlament za zaščito čebel in drugih opraševalcev

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so poslanci odbora za okolje ta teden podprli sprejem resolucije, v kateri pozivajo k še strožjim in konkretnejšim ukrepom za zaščito opraševalcev rastlin, med katerimi so prve čebele. Žuželke, ki oprašujejo rastline, namreč postopno izumirajo, zato so se parlamentarci zavzeli za nadaljnjo omejevanje uporabe škodljivih pesticidov in zahtevali več sredstev za raziskave.

Evropski parlament za zaščito čebel in drugih opraševalcevNajveč podatkov je v EU na voljo o stanju populacij čebel in metuljev, ki kažejo, da eni od desetih vrst v Evropi grozi izumrtje.(foto: pixabay.com)

 

V zadnjih letih evropski čebelarji vse bolj pogosto poročajo o izgubah celotnih kolonij čebel, kar se še največkrat dogaja v Franciji, Belgiji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji in Španiji. Pogini večjih skupin čebel so pritegnili pozornost ekologov in širše javnosti, saj opraševalci igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ekosistemov, biološki raznolikosti in obstoju nekaterih vrst rastlin. Opraševalci so namreč nujno potrebni za razmnoževanje rastlin, zmanjševanje njihovega števila hkrati pomeni tudi zmanjševanje števila rastlinskih vrst.

Verižna reakcija lahko pripelje do tega, da najprej izginejo številne rastline, vzporedno s tem pa izginejo tudi živali, ki živijo v sožitju z njimi, oziroma je njihov obstoj odvisen od določenega ekosistema. Prav tako lahko čedalje manjše število opraševalcev pusti posledice v proizvodnji hrane, saj bo posledično njihovemu izumiranju tudi izkupiček iz poljedelstva v prihodnosti vse manjši.

»Da bi zaustavili upadanje števila opraševalcev je Evropska komisija predstavila t.i. Evropsko pobudo za opraševalce. Ta predstavlja prvi celovit zakonodajni okvir na področju kmetijstva, varovanja okolja in javnega zdravja, ki si prizadeva za zaščito čebel ter drugih divjih opraševalcev ter odpravo vzrokov za njihovo izumiranje. 1. decembra so evropski poslanci parlamentarnega odbora za okolje podprli resolucijo, v kateri pozivajo k še strožjim in konkretnejšim ukrepom za zaščito opraševalcev.

V njej se med drugim zavzemajo za nadaljnjo omejevanje uporabe škodljivih pesticidov in za več sredstev, namenjenim raziskavam,« so sporočili s Parlamenta EU.

Položaj je ponekod že tako kritičen, da so na Kitajskem kmetje zaradi vse pomanjkanja čebel morali začeti z ročnim opraševanjem orhidej. V Evropi sicer opraševanje večinoma opravijo čebele in trepetavke, veliko vlogo pri tem razmnoževalnem procesu rastlin pa imajo tudi metulji, vešče, hrošči in ose. Vendar pa število teh žuželk upada. Vzroki so še vedno premalo raziskani, a obstajajo prepričljivi podatki o znatnem upadu števila opraševalcev zaradi človeških aktivnosti.

Na zmanjševanje števila opraševalcev vplivajo spremembe v rabi zemljišč zaradi urbanizacije in kmetijstva, kar pomeni izgubo naravnih habitatov za žuželke, intenzivno kmetijstvo na velikih površinah z izključno eno vrsto rastline, uporaba pesticidov, podnebne spremembe ter prisotnost invazivnih sort in parazitov. »Upad števila opraševalcev je resen razlog za zaskrbljenost, saj so ti sestavni del zdravih ekosistemov.

V Evropi je približno 84 % vrst kmetijskih rastlin in 78 % vrst divjih cvetlic vsaj delno odvisnih od živalskega opraševanja. Opraševalci prispevajo tudi k proizvodnji zdravil, tkanin, biogoriv in gradbenih materialov,« so še pojasnili z Evropskega parlamenta, kjer bodo bo o sprejetju resolucije glasovali že na plenarnem zasedanju januarja 2020.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.