Naslovnica Svet & EU Evropski parlament poziva k ukrepom za boj proti prostituciji

Evropski parlament poziva k ukrepom za boj proti prostituciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je ta teden pozval k ukrepom EU za boj proti prostituciji in za podporo politikam, ki odpravljajo revščino. Poslanci so ob tem sprejeli tudi posebno poročilo, a pri glasovanju še zdaleč niso bili enotni.
Evropski parlament poziva k ukrepom za boj proti prostituciji

Amsterdamska rdeča četrt je znan center prostitucije v EU (foto: pxhere.com)

Parlament EU se je že prvi teden po povratku s počitnic posvetil tudi prostituciji. Poslanci so sprejeli poročilo o prostituciji v EU, njenih čezmejnih posledicah ter vplivih na enakost spolov in pravice žensk. V poročilu so poudarili, da razlike med nacionalnimi predpisi o prostituciji v EU zaradi njene čezmejne narave povzročajo več žrtev trgovine z ljudmi za spolno izkoriščanje in ustvarjajo priložnosti za organizirani kriminal.

Zato bi morale države članice EU čim prej analizirati obstoječo zakonodajo in odpraviti luknje, ki kriminalcem omogočajo, da delujejo nekaznovano. Istočasno bi morala Komisija EU razviti skupne smernice EU, ki zagotavljajo temeljne pravice ljudi v prostituciji. Poslanci so ugotovili tudi, da prostitucija in trgovina z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja obstajata zato, ker po njiju obstaja povpraševanje.

Zato so države članice EU pozivali k nujnim ukrepom za boj proti spletnemu oglaševanju, ki neposredno ali posredno spodbuja prostitucijo oziroma želi pritegniti kliente. Poleg tega so se dotaknili vse slabših socialnih in gospodarskih razmer po svetu, ki so jih povzročile pandemija COVID-19, podražitve energije in rast drugih življenjskih stroškov, zaradi tega pa so se posledično povečale vse oblike zlorabe in nasilja nad ženskami.

Zato so zahtevali učinkovito politiko EU proti revščini, nazadnje pa so se posvetili tudi pravicam prostitutk. »Ljudje v prostituciji se soočajo s stalno grožnjo policijskega in sodnega preganjanja ter so marginalizirani in stigmatizirani, kar jih pogosto ovira pri iskanju pravice. Poslanci pozivajo k polnemu dostopu do visokokakovostnih zdravstvenih in socialnih storitev ter do pravosodnega sistema in poti iz prostitucije,« so še dodali s Parlamenta EU.

V oči pa malce bodejo rezultati glasovanja. Evro-parlamentarci so namreč to poročilo o prostituciji v EU, njenih čezmejnih posledicah in vplivu na enakost spolov in pravice žensk sprejeli z 234 glasovi za, 175 proti in 122 vzdržanimi. Torej je bilo 234 poslancev in poslank za, kar 297 pa jih ni bilo za.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.