Naslovnica Svet & EU Evropski parlament o dogajanju v Afganistanu

Evropski parlament o dogajanju v Afganistanu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob zmagi talibanov in kaosu, ki je zavladal v Afganistanu, so se kljub poletnim dopustom oglasil tudi poslanci evropskega parlamenta. Slednji zahtevajo varen odhod državljanov EU in afganistanskih partnerjev, nujno reševanje humanitarne krize ter zaščito za afganistanske ženske.
Talibani so prevzeli vsa državna poslopja v prestolnici Afganistana Kabulu (foto: FB VOA)

Člani Parlamenta EU David McAllister (predsednik Odbora za zunanje zadeve), Tomas Tobé (predsednik Odbora za razvoj) in Petras Auštrevičius (predsednik delegacije za odnose z Afganistanom) so zaradi dogajanja v Afganistanu prekinili enomesečno mrtvilo, ki je v času poletnih počitnic trajalo v Evropskem parlamentu, oglasila pa se je tudi Evelyn Regner (predsednica odbora Evropskega parlamenta za pravice žensk in enakost spolov).

“Globoko obžalujemo politično, vojaško in moralno katastrofo v Afganistanu in izražamo globoko zaskrbljenost nad razmerami. Prenagljen in brezpogojen umik vojakov ZDA in Nata iz države ter pretresljiv propad afganistanskih institucij in njenih varnostnih sil je omogočil, da so talibani prevzeli državo na nepričakovano hiter način,« so med drugim tri trije ‘vodilni’ poslanci zapisali v izjavi za javnost.

Dodali so, da mora ostati letališče v Kabulu odprto, ter da EU in mednarodna skupnost nosita moralno odgovornost za tiste Afganistance, ki so delali za subjekte EU, za partnerje Nata ter za druge mednarodne organizacije. Nove oblasti so pozvali, naj se vzdržijo nasilja, naj spoštujejo temeljne človekove pravice in celotno mednarodno pravo. Evelyn Regner pa je dodatno opozorila na pravice pravice žensk in deklet, še posebej do izobraževanja in zdravstvenega varstva.

Poslanci Evropskega parlamenta so v svojem sporočilu za javnost razkrili tudi nekaj smernic bodoče zunanje politike EU. Prvi interes EU je preprečiti novo migracijsko krizo, nato bo morala EU razviti novo strategijo za Afganistan in regijo, upoštevajoč, da bosta Rusija in Kitajska hitro poskušali zapolniti domnevno politično praznino. Zlasti pa naj bi bilo treba Pakistan, Iran in Indijo pozvati, naj sedaj igrajo precej bolj konstruktivno vlogo v sosednjem Afganistanu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.