Naslovnica Svet & EU Evropske skrbi glede širjenja pandemije v Afriki

Evropske skrbi glede širjenja pandemije v Afriki

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko pandemija koronavirusa v EU marsikje že vsaj malce pojenja, pa se pojavljajo čedalje hujše skrbi glede Afrike. Če je bilo na primer v Italiji, ki je članica skupine sedmih najbolj razvitih držav sveta (G7), nepričakovano veliko mrtvih, si mnogi ne upajo niti pomisliti, kaj bi se lahko v prihodnjih mesecih zgodilo v Afriki.

Evropske skrbi glede širjenja pandemije v AfrikiAfriške države so bolj podvržene epidemijam kot države na ostalih kontinentih (foto: Health for Africa Fatao Mali/commons.wikimedia.org)

 

Če je Italija doživela tragično streznitev glede svojega slabo delujočega zdravstvenega sistema in tudi glede mnogim državljnom kar prirojenega (ne)spoštovanja zakonov, pa se utegne zgoditi, da bo na manj razvitih predelih planeta še huje. Če je ena od sedmih najbolj razvitih držav sveta od izbruha pandemije že naštela več kot 25.000 mrtvih, pa utegne priti v revnejših afriških državah še do bolj smrtnonosnega scenarija.

V Afriki je namreč veliko ranljivih ljudi, marsikje zdravstveni sistem ni dovolj dober in skoraj povsod nimajo dovolj bolniških postelj. Sicer je že 17. aprila je Parlament EU sprejel resolucijo o krepitvi mednarodnega sodelovanja, solidarnosti in sistema Združenih narodov, še posebej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)»EU je 8. aprila zagnala ‘Ekipo Evropa’, več kot 20 milijard evrov težak sveženj pomoči najbolj ranljivim državam, predvsem v Afriki in v soseščini Unije, za pomoč v boju proti pandemiji in njenim posledicam.

Večina sredstev izvira iz preoblikovanja načrtov obstoječih skladov in programov EU,« so pojasnili s Parlamenta EU. Prav tako Parlament EU podpira Komisijo EU glede izvajanja globalnega odziva, evro-parlamentarci pa so se pridružili tudi pozivom Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, da se državam v razvoju omogoči začasna odložitev odplačevanja dolgov.

»Verjetno je v Afriki več primerov, kot jih je uradno zabeleženih, zato moramo ukrepati zelo hitro. Ta pandemija ne pozna meja in uspešni moramo biti povsod. V interesu solidarnosti je, da zagotovimo, da po najboljših močeh zaščitimo človeška življenja. Na nek način je to tudi v evropskem interesu, ker nočemo, da bi prišlo do drugega in tretjega vala te pandemije, ki bi nas dosegla iz sosednjih držav,« je zelo nazorno povedal predsednik Obora za razvoj pri evropske parlamentu Šved Tomas Tobé.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.