Naslovnica Svet & EU Evropska unija bo okrepila zaščito pred gospodarskim izsiljevanjem

Evropska unija bo okrepila zaščito pred gospodarskim izsiljevanjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija bo okrepila zaščito svojih subjektov pred gospodarsko prisilo oz. pred ekonomskim izsiljevanjem. Zato je Komisija EU pravkar predlagala nov pravni instrument, pri kateremu gre predvsem za razširitev in standardizacijo evropskih procedur ob tovrstnih poskusih tretjih držav.
Prizor iz enega večjih evropskih pristanišč jasno poudarja pomen mednarodne trgovine za EU (foto: ec.europa.eu)

Z Evropske komisije so sporočili, da so pravkar predlagali nov instrument za odvračanje tretjih držav od uporabe gospodarske prisile, oziroma ekonomskega izsiljevanja. To novo pravno orodje je bilo ustvarjeno, da bi se lahko vsi evropski subjekti primerno odzvali na namerne gospodarske pritiske, katerih redne tarče so postale Evropska unija in vse njene države članice.

»S tem predlogom jasno sporočamo, da bo EU odločno branila svoje interese. Glavni cilj orodja za odvračanje od prisile je odvračilni učinek, vendar bomo imeli zdaj večji nabor orodij, ki nam bodo prišla prav takrat, ko bomo prisiljeni ukrepati. Ta instrument nam bo omogočil, da se odzovemo na geopolitične izzive prihodnjih desetletij ter ohranimo moč in prožnost Evrope,« pravi izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Sicer Dombrovskis ni omenil nobene države posebej, saj lahko poskusijo z gospodarskim izsiljevanjem resno pritiskati na EU kot celoto predvsem velesile, kot so ZDA, Kitajska in Rusija. Vendar pa se lahko zgodi, da se pod izsiljevalskimi ekonomskimi grožnjami znajde le ena država članica EU, ki ji na primer grozi katera od sosed, ki ni v EU. S pomočjo novega instrumenta bodo interesi vseh v EU lahko branjeni precej bolje.

Novo orodje je sicer zasnovano tako, da se najprej z dialogom poskusijo umiriti nasprotovanja, nato pa se prek diplomacije in medsebojnega dogovarjanja poskusi doseči opustitev prisilnih ukrepov. Če te aktivnosti ne bodo dale rezultatov, bo lahko EU sprejela morebitne povračilne protiukrepe, vendar le v skrajnem primeru, če se ne bi mogla drugače spopasti z gospodarskim ustrahovanjem.

Gospodarska prisila lahko poteka na različne načine – od izrecne prisile in orodij trgovinske zaščite, prek selektivnih mejnih kontrol in pregledov varnosti hrane za blago iz določene države članice EU, pa vse do oglaševanja bojkotiranja blaga določenega porekla.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.