Naslovnica Kronika Ste morda videli Enisa ali koga od ostalih najbolj iskanih ubežnikov

Ste morda videli Enisa ali koga od ostalih najbolj iskanih ubežnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska policijska struktura Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) sta ponovno pričala z javno kampanjo za izsleditev najbolj iskanih ubežnikov. Kampanja se imenuje ‘EU Most Wanted’, na seznamu najbolj iskanih oseb pa je tudi slovenski državljan Enis Kočan.
Tako izgleda edini slovenski državljan na seznamu najbolj iskanih ljudi v EU (foto: ENFAS/Policija.si)

Letošnja kampanja Europola in Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) se osredotoča predvsem na ubežnike, ki se skrivajo ‘vsem na očeh’ po celotni Evropi. Torej se iskane osebe niti ne skrivajo preveč aktivno, ampak bolj izkoriščajo šibke točke ustanov, ki jih iščejo(kot je npr. prepočasna izmenjava informacij). Trenutno je zadnja iz  niza kampanj, imenovanih ‘EU Most Wanted‘, posvečena 62 ubežnikom.

Sicer v aktivnostih sodelujejo skoraj(?) vse države članice EU. Med najbolj iskanimi imamo tudi Slovenci svojega predstavnika in sicer je to Enis Kočan. Enis je letnik 1982, iskan pa je zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Tudi ostalih 61 iskanih oseb iz letošnje kampanje pravosodni organih iščejo zaradi zelo hudih zločinov, kot so umor, trgovina z ljudmi in pa tudi trgovina s prepovedanimi drogami.

Fotografije in ostale informacije o vseh iskanih ubežnikih so objavljene na spletni strani ‘eumostwanted.eu’. Sicer je bilo od pričetka delovanja spletne strani kampanje EU Most Wanted leta 2016 do danes aretiranih 110 ubežnikov s sezama, pri čemer je bilo 41 aretacij neposredno povezanih z informacijami s spletne strani EU Most Wanted. Lani je bilo na primer skupno aretiranih 6 ubežnikov, 5 od teh zahvaljujoč lanski kampanji.

“Bistvo te kampanje je pravica za žrtve. Z obiskom spletne strani EU Most Wanted in s pregledom fotografij ubežnikov lahko pomagate prijeti dolgotrajne ubežnike in jih privesti pred sodišče. Do sedaj je bilo prijetih 110 ubežnikov. Europol in nacionalni organi pregona potrebujejo vašo pomoč pri zaščiti evropskih državljanov,” je povedal namestnik izvršnega direktorja operacij pri Europolu, Jean-Phillippe Lecouffe.

Mreža ENFAST je sicer specializirana za aktivno iskanje pobeglih ubežnikov, sodelovanje med vsemi državami članicami EU pa je pogosto ključno pri iskanju ubežnikov, saj se nekatere iskane osebe namensko selijo iz države v državo in se tako uspešno izmikajo organom pregona.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.