Naslovnica Slovenija Pozimi gore niso prav za vsakogar

Pozimi gore niso prav za vsakogar

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je Planinska zveza Slovenije izpeljala svojo klasično konferenco za predstavnike medijev, na kateri so kot vsako leto predstavili zimsko sezono obiskovanja gora in predvsem vse nevarnosti, ki prežijo na neprevidne planince.
Prizor z današnje novinarske konference na Veliki planini (foto: Manca Ogrin/PZS)

Tradicionalna novinarska konferenca Planinske zveze Slovenije (PZS) ob pričetku zimske planinske sezone je letos potekala na Veliki planini, tudi tokrat pa je bila v ospredju varnost. Dogodek ne bi mogel biti na vrsti ob bolj primernem času, saj je prav danes zima pričela resno kazati svoje zobe – skoraj celo državo je zajelo sneženje, kjer temperature še niso pod lediščem, pa se bodo tam spustile ponoči.

Ni odveč ponoviti, da zimski obisk gora močno zaznamujejo prav nizke temperature, vremenske razmere in slabša vidljivost. Poleg tega je potrebno pred obiskom gora upoštevati, da je dan izjemno kratek, da so planinske koče zaprte, da je potrebno s seboj vzeti vso potrebno planinsko opremo, hrano in pijačo, preveriti vremensko napoved in najbrž je priporočljivo tudi komu zaupati predvideno pot. Posebno poglavje pa predstavljajo plazovi.

»Nevarnost proženja snežnih plazov nad nadmorsko višino 1400 metrov je tretje stopnje po petstopenjski evropski lestvici oz. znatna, nižje pa druge stopnje. Sneg je napihan, posebej nevarna pa so območja naklonine med 30 do 55 stopinj, kjer zaradi količine snega prihaja do spontanega proženja snežne odeje. Proženje je ob dodatni obremenitvi še toliko pogostejše,« je poudaril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Dodal je še, da je nevarnost plazov zelo težko oceniti tudi za ljudi, ki se dnevno ukvarjajo s snežnimi plazovi. Zato je potrebno dnevno spremljati podatke Agencije RS za okolje in objave na spletnih kanalih PZS. Na novinarski konferenci so še spomnili, da 11. decembra praznujemo Mednarodni dan gora. Letos je tema dneva trajnostni turizem v gorah, tudi zaradi vse množičnejšega obiska gora v času pandemije.

»Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo – cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti.

Potrebna je zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zaradi česar potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku. Ne pozabimo niti na zemljevid, čelno svetilko s polnimi baterijami, prvo pomoč ter alu-folijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitvijo,« so planincem še posebej srčno svetovali s PZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.