Naslovnica Svet & EU Evropska komisija je te dni aktivna predvsem v kmetijstvu

Evropska komisija je te dni aktivna predvsem v kmetijstvu

Avtor: Spletno Uredništvo

Predstavništvo Evropske komisije za Slovenijo je te dni zelo dejavno na področju kmetijstva. Gre za vrsto aktivnosti, ki so povezane s kmetijskim sejmom v Gornji Radgoni, poleg tega pa še za posebno obvestilo o ukrepih glede izbruha prašičje kuge v Srbiji.  

Evropska komisija je te dni aktivna predvsem v kmetijstvuMed zadnjimi ukrepi EU proti afriški prašičji kugi je tudi navodilo, da mora med obdelavo mesnega izdelka in obdelanih želodcev, mehurjev in črev mora vse meso in/ali želodci, mehurji in čreva doseči temperaturo najmanj 80 °C (foto: spangdahlem.af.mil/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Andrea Knudson)

 

Z Evropske komisije so sporočili, da je bila slednja zaradi pojava afriške prašičje kuge pri domačih prašičih v Srbiji prisiljena sprejeti zaščitne ukrepe. Tako so določili posebne pogoje za uvoz mesnih izdelkov in obdelanih želodcev, mehurjev in črev, pridobljenih iz prašičev s poreklom iz Republike Srbije, v EU in tranzit skozi države Evropske skupnosti. Govora je tudi o čiščenju in razkuževanju vozil za prevoz živali, ki se iz Srbije vračajo v EU, o termični obdelavi proizvodov,  o obdelavi v hermetično zaprtih posodah in o veterinarskem spričevalu.

Evropska komisija pa bo aktivna tudi na sejmu Agra, ki se v Gornji Radgoni pričenja že jutri. “Kdo skrbi za varno hrano, neoporečne igrače, ogrožene živali in okolje, kdo posreduje ob velikih nesrečah, kako se borimo proti mednarodnemu kriminalu in kako EU pomaga pri boju proti revščini? Več tisoč posameznikov, pilotov, gasilcev, zdravnikov, znanstvenikov, policistov, naravovarstvenikov in drugih vsak dan s pomočjo EU sodeluje, da bi zaščitili nas, naše družine in naše okolje. Na sejmu AGRA boste spoznali njihove resnične zgodbe. 

S pomočjo foto-sten in izkušnje virtualne resničnosti pa se boste tudi sami za nekaj trenutkov prelevili v nevidne junake: postali boste del ekipe letala za gašenje požarov in sodelovali na vaji civilne zaščite EU. Foto-stene vam bodo omogočile obilo možnosti za fotografiranje v vlogi gasilca in pilota, najmlajšim pa tudi zabavni foto trenutek z ogroženim evropskim risom,” so sporočili s slovenskega predstavništva Komisije in dodali, da bo posebna pozornost namenjena šestim slovenskim junakom. 

Poleg tega bo evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan prisoten na slovesnem odprtju sejma, nakar si bo ogledal razstavne prostore in ob 13. uri sodeloval tudi na novinarski konferenci. V ponedeljek pa se ob 12. uri na sejmu obeta zanimiv mednarodni posvet o uporabi satelitskih posnetkov v kmetijstvu. Evropski program opazovanja Zemlje Copernicus EU namreč že ponuja zanesljive sodobne in prosto dostopne satelitske podatke o stanju kopnega in morij.

Prisotni na posvetu z naslovom ‘Raba satelitskih posnetkov v kmetijstvu – priložnosti in spremembe’ bodo med drugim pojasnili, kako se z uporabo satelitskih podatkov danes lahko spreminja kmetijska politika. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.