Naslovnica Gospodarstvo Evropska komisija je dovolila tudi kršenje predpisov EU o konkurenci

Evropska komisija je dovolila tudi kršenje predpisov EU o konkurenci

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je te dni objavila zadnji sveženj ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju v državah članicah EU, kjer se spopadajo s posledicami pandemije koronavirusa. Med ukrepi najbolj izstopa dovoljenje, da se ponekod začasno lahko kršijo evropska pravila o konkurenci.

Evropska komisija je dovolila tudi kršenje predpisov EU o konkurenci Izredne razmere zahtevajo izredne protiukrepe (foto: pexels.com)

 

Z Ministrstva za gospodarski razvoj (MGRT) in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da je Komisija EU je te dni oznanila vsebino zadnjega svežnja ukrepov za podporo kmetijskemu in živilsko-predelovalnemu sektorju v državah članicah EU. Pandemija koronavirusa je namreč marsikje že povzročila opazne upade prodaje nekaterih mlečnih in tudi mesnih proizvodov.

»Komisija bo s sredstvi EU podprla zasebno skladiščenje posnetega mleka v prahu, masla in sirov ter govejega, ovčjega in kozjega mesa. Pomoč za skladiščenje teh proizvodov bo mogoča za umik s trga za najmanj dva do tri mesece in za največ pet do šest mesecev. Vloge za pomoč pri skladiščenju, ki je namenjeno stabilizaciji trga, bo mogoče začeti pošiljati na Agencijo RS za kmetijstvo in razvoj podeželja s 7. majem,« so šele danes pojasnili z MGRT.

Za objavo predlogov Komisije EU so torej potrebovali kar štiri dni, v tem času pa bi že morali začeti sprejemati vloge. Sicer naj bi Komisija EU zaradi izrednih razmer začasno (do pol leta) dovolila tudi odstopanje od evropskih pravil o konkurenci in sicer v sektorjih mleka, rezanega cvetja ter krompirja. Na področju vinogradništva pa so uvedli krizno destilacijo (destilacija vina v industrijski ali farmacevtski alkohol) in pomoč za krizno skladiščenje vina.

Evropska komisija je poleg teh tržnih ukrepov predlagala, da se članicam EU omogoči, naj sredstva za razvoj podeželja letos uporabijo za krizno nadomestilo kmetom v višini do 5.000 evrov in malim živilskopredelovalnim podjetjem v višini do 50.000 evrov. To črpanje sredstev pa morajo najprej odobriti še v Svetu EU in v Parlamentu EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.