Naslovnica Svet & EU Evropska digitalna COVID potrdila bodo veljala 9 mesecev

Evropska digitalna COVID potrdila bodo veljala 9 mesecev

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska Komisija je sprejela nova pravila v zvezi z digitalnim COVID potrdilom EU. Novosti določajo zavezujoče 270-dnevno obdobje priznavanja potrdil o cepljenju za potovanja v EU. Z drugimi besedami – potrdila bodo odslej veljala 9 mesecev.
Državljanom EU se tako zagotavlja uveljavljanje pravice do prostega gibanja (foto: FB Evropska komisija)

Evropski svet je na zadnjem zasedanju 16. decembra zahteval natančno določeno in za vso EU enotno obdobje priznavanja potrdil o cepljenju. Evropska Komisija je v rekordno hitrem času tudi sprejela nova pravila v zvezi z digitalnim COVID potrdilom EU. Odslej bo za vsa potrdila veljalo zavezujoče 270-dnevno (oziroma devet mesecev) obdobje priznavanja potrdil o cepljenju za potovanja v EU.

Poleg tega naj bi z novimi skupnimi EU pravili zagotovili, da bodo omejitve temeljile na najboljših razpoložljivih znanstvenih dokazih in objektivnih merilih ter da bodo nenehno potekala usklajevanja med državami članicami in organi EU. Sicer je bilo že doslej v EU izdanih kar 807 milijonov potrdil, EU pa je dala vzgled za ostale države sveta in sistemu digitalnih COVID potrdil priključilo že 60 državnih tvorb na petih kontinentih.

»To obdobje veljavnosti upošteva smernice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, v skladu s katerimi se poživitveni odmerki priporočajo najpozneje šest mesecev po zaključenem prvem ciklu cepljenja. Potrdilo bo veljalo še dodatne tri mesece po izteku teh šestih mesecev, da se zagotovi prilagoditev nacionalnih kampanj cepljenja in dostop državljank in državljanov do poživitvenih odmerkov,« so pojasnili s Komisije EU.

Evropska komisija je prilagodila tudi pravila za kodiranje potrdil o cepljenju, kar je očitno nujno, da bi lahko razlikovali med potrdili o zaključenem primarnem oziroma osnovnem cepljenju ter med cepljenji s kasnejšimi poživitvenimi odmerki. Predstavniki Komisije EU so ob koncu še pozvali k pospešitvi kampanj za poživitvene odmerke po vseh državah članicah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.