Naslovnica Svet & EU Evropa skupaj v boj proti raku, a šele čez kakšno leto

Evropa skupaj v boj proti raku, a šele čez kakšno leto

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je ob svetovnem dnevu boja proti raku začela vseevropsko javno posvetovanje o skupnem načrtu za premagovanje raka. Posvetovanje je prvi korak, nato bo do konca leta sledila priprava načrta za prihodnje ukrepe. Preden bodo te ukrepe potrdili na nivoju posameznih držav EU in preden se bodo dejansko začeli v državah članicah tudi izvajati, pa bo minilo še precej časa. Vsako zamujeno leto pa pomeni 3,5 milijona dodatnih za rakom zbolelih Evropejcev….

Celice raka v človeškem črevesju (foto:NCI Center for Cancer Research/flickr.com)

 

Po podatkih Evropske komisije v državah EU za rakom vsako leto zboli 3,5 milijona ljudi, kar pomeni, da je skoraj natanko vsakih devet sekund diagnosticiran nov primer raka. Za srčno-žilnimi boleznimi so tako obolenja, povezana z rakom, drugi najpogostejši vzrok smrti v Evropski skupnosti. Z ekonomskega vidika, ki je v Komisiji EU običajno bolj pomemben od socialnega, rak povzroča pritisk na javne proračune, močno obremenjuje zdravstvene in socialne sisteme ter ima negativne posledice za produktivnost, gospodarsko rast in zdravje delovne sile v EU.

Sicer je znano, da je rak kompleksna bolezen, ki jo povzroča kombinacija različnih dejavnikov (genska predispozicija, negativni vplivi okolja, nezdrav življenjski slog in razne okužbe). Komisija EU je sicer jasno zaskrbljena, saj bi se lahko po njenih nepovedih že do leta 2035 število rakavih obolenj podvojilo, s čemer bi rak postal glavni vzrok smrti v  Evropski uniji. Po drugi strani pa bi bilo baje možno preprečiti kar 40 % vseh primerov raka, če bi bila upoštevana priporočila za zmanjšanje tveganja iz ‘Evropskega kodeksa proti raku’.

»Preprečevanje je najenostavnejši in najučinkovitejši način za zmanjševanje raka v EU. Med preventivnimi ukrepi bi lahko bili boljši dostop do zdravih prehranjevalnih navad in povečanje precepljenosti, ukrepi za zmanjšanje okoljskih dejavnikov tveganja, kot sta onesnaženost in izpostavljenost kemikalijam, ter raziskave in ozaveščanje. Ukrepi za povečanje možnosti boljših rezultatov na področju zdravja z zgodnjim odkrivanjem bolezni bi lahko vključevali povečanje pokritosti ciljne populacije s presejalnimi programi, večjo uporabo digitalnih rešitev in tehnično podporo državam članicam,«so sporočili s Komisije EU.

Dodali so še, da bi lahko med ukrepe za izboljšanje rezultatov zdravljenja in oskrbe na področju raka uvrstili tudi izboljšanje dostopa do visokokakovostnega zdravljenja, uporabe novih vrst terapij ter zagotavljanje razpoložljivosti in cenovne dostopnosti osnovnih zdravil. Ostali predlogi ukrepov omenjajo inovacije in raziskave ter ukrepe za zagotavljanje najboljše možne kakovosti življenja za obolele, preživele in oskrbovalce, a se ti prelogi na prvi pogled zdijo precej filozofski in nedorečeni (poleg tega pa popolnoma odvisni od višine namenskih finančnih sredstev).

Podobno tudi ni znano, kdaj naj bi države EU dejansko začele izvajati nove predpise. Po najhitrejšem scenariju bi se to lahko zgodilo konec prihodnjega leta 2021, bolj realno pa se zdi, da bi vsa procedura trajala približno tri leta. Če bi ta predvidevanja držala, bi v teh treh letih po podatkih Komisije EU za rakom na novo zbolelo več kot 10 milijonov državljanov EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.