Naslovnica Svet & EU EU za trajnostni razvoj Južne Amerike in zaščito domorodnih ljudstev

EU za trajnostni razvoj Južne Amerike in zaščito domorodnih ljudstev

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska unija in sorodno združenje 4 južnoameriških držav, imenovano Mercosur, sta pred kratkim dosegla dogovor novem trgovinskem sporazumu, ki so ga označili za ambicioznega, uravnoteženega in celovitega. Nov dogovor bo odpravil večino tarif na izvoz držav EU v države Mercosur-ja. Podjetja iz EU naj bi odslej letno prihranila okrog 4 milijarde evrov dajatev.

EU za trajnostni razvoj Južne Amerike in zaščito domorodnih ljudstevSporazum bo zajemal približno 780 milijonov prebivalcev, ponudil bo številne priložnosti (špansko’oportunidades’) ter utrdil odnose med EU in državami Mercosurja (foto: FB Mercosur)

 

Mercosur je južnoameriški trgovinski blok, v katerem so povezane Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj. Ime izhaja iz okrajšav španskih besed trg (mercado) in jug (sur). Novi trgovinski okvir, ki je nastal po dogovoru z državami Evropske unije (EU) je del širšega pridružitvenega sporazuma med obema regijama. Slednji naj bi utrdil strateško politično in gospodarsko partnerstvo med Evropo in Južno, ustvaril pomembne priložnosti za rast na obeh straneh, spoštoval okolje ter ščitil interese potrošnikov EU in nekaterih bolj občutljivih gospodarskih sektorjev.

“V industrijskih sektorjih se bo povečal izvoz izdelkov EU, kjer so do sedaj veljale visoke tarife. Npr. avtomobili in njihovi deli, stroji, kemikalije, farmacevtski izdelki, oblačila in obutev ali pletene tkanine. V agroživilskem sektorju bodo znižali tarife za čokolado in slaščice, vina, žgane in brezalkoholne pijače). Sporazum bo omogočil tudi brezcarinski dostop do mlečnih izdelkov iz EU, za katere veljajo kvote (trenutno tarifa v višini 28 %), zlasti za sire,” so pojasnili na Evropski komisiji. 

4 države Mercosurja bodo uvedle tudi pravna jamstva za zaščito pred ponarejanjem 357 visokokakovostnih evropskih živil in pijač z geografsko označbo, kot je npr. italijanski pršut iz Parme (Prosciutto di Parma). Sporazum bo za nekatere odprl nove poslovne priložnosti v Mercosurju. Gre predvsem za podjetja iz EU, ki prodajajo na podlagi vladnih naročil, ter tudi za ponudnike storitev v določenih ‘sodobnih’ gospodarskih sektorjih, kot so informacijska tehnologija, telekomunikacije in promet, itd.

Sporazum bo seveda poenostavil bo tudi mejne kontrole, narekoval bo učinkovito izvajanje Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, omogočil bo nazdor predstavnikom civilne družbe, vključno s socialnimi, okoljskimi in vprašanji o človekovih pravicah, se dotaknil trajnostnega kmetijstva, kot del političnega dialoga v okviru pridružitvenega sporazuma pa bo obravnaval cedlo pravice južnoameriških domorodnih ljudstev.

“Sporazum varuje tudi pravico EU in Mercosurja glede urejanja v javnem interesu ter ohranja pravico do organiziranja javnih storitev na način, ki se jima zdi primeren. Standardi EU na področju varnosti hrane ostajajo enaki in morajo biti skladni s strogimi standardi EU,” so še sporočili s Komisije EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.