Naslovnica Slovenija Po prvem deževju je verjetnost onesnaženja pitne vode manjša

Po prvem deževju je verjetnost onesnaženja pitne vode manjša

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub deževju zadnjih dni v bližini Hrastovelj doslej niso zaznali onesnaženja podtalnice, kar pomeni, da se zgodba o nesreči cisterne s kerozinom v predoru želežniške proge Koper Divača zaenkrat razpleta na najboljši možen način. 

Po prvem deževju je verjetnost onesnaženja pitne vode manjšaKljub dolgoletnim opozorilom je tokrat južni del Primorske pred ekološko katastrofo rešila le sreča, sicer bi brez pitne vode v najbolj vročem delu leta ostalo skoraj 100.000 prebivalcev in še nekaj dodatnih tisoč turistov (foto: FB e-koper)  

 

Na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah je 6. in 7. julija padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi česar se je vodostaj reke Rižane in vode v vodnjakih povišal, kljub temu pa na srečo ni bilo zaznano onesnaženje na nobeni od lokacij, kjer trenutno preverjajo pitnost vode (vodnjaki, podtalnica, izvir Rižane). Zadnjo noč je na področju nezgode v zaledju koprske občine padlo še 2 do 3 litre dežja na kvadratni meter, toda tudi danes ni bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji, kjer se večkrat dnevno izvaja monitoring.

Inšpektorat za okolje in prostor je medtem opravil ponoven pregled zaščite dna predora pred pronicanjem vode v podzemlje in potrdil, da so bila dela opravljena pravilno. Geološki zavod, Slovenske železnice, Rižanski vodovod in ARSO pa bodo v kratkem na terenu izbrali optimalno mikrolokacijo za novo vrtino, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Nova vrtina bo predvidoma stala blizu izhoda iz tunela in bo poleg zaznave morebitnega onesnaženja omogočala tudi izčrpavanje onesnažene snovi.

Ta vrtina, ki najbrž ne bo edina, ampak jih bodo za vsak slučaj verjetno izkopali še nekaj, bi po menenju neodvisnih strokovnjakov morala biti izvrtana že prvi dan po nesreči. Sicer pa po informacijah z Agencije Republike Slovenije za okolje lokalni Rižanski vodovod intenzivno nadaljuje s pripravo posebnega bazena, v katerega bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil. Dodali so še, da odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva, prav tako pa doslej takega ukrepa še nihče ni izvedel na kraškem svetu in bi s tem najbrž še dodatno ogrozili vire pitne vode. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.