Naslovnica Svet & EU EU si želi prostotrgovinskega sporazuma z državami skupnosti ASEAN

EU si želi prostotrgovinskega sporazuma z državami skupnosti ASEAN

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna je potekal že tretji letošnji vrh združenja ASEAN. Zasedanje je potekalo pretežno prek spleta, o vse večjem sodelovanju med to ekonomsko skupnostjo 11 držav jugovzhodnega dela Azije in Evropsko unijo pa je spregovoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Prvi letošnji spletni vrh držav skupnosti ASEAN je bil na vrsti že aprila, posvečen pa je bil pandemiji (foto: asean.org)

 

Konec tedna je bil na sporedu že tretji letošnji vrh združenja ASEAN, katerega tvori 11 držav jugovzhodnega dela Azije. Sicer bi morala vrh letos gostiti trenutno predsedujoči ASEAN-u Vietnam, a so se zaradi pandemije koronavirusa stvari spremenile in tako so se politiki letos že tretjič srečali prek spleta. O trenutnem dogajanju na relaciji Evropska unija – ASEAN pa je spregovoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Slednji se je najprej dotaknil digitalizacije in največjih ovir na poti do njene popolne uveljavitve, kot so splošni dostop do tehnologij, upravljanje podatkov, dezinformacije in varnost komunikacij. Napovedal je podporo EU ‘Generalnemu načrtu za povezljivost ASEAN 2025’, o čemer bodo ministri držav članic EU nadaljevali razpravo že decembra. Digitalizacija je v EU pomembna tudi zaradi prehoda v zeleno gospodarstvo, h čemur stremijo vse največje globalne ekonomije,

»Lani se je Evropska unija zavezala ambicioznemu cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Prejšnji mesec sta se istemu cilju pridružili tudi Japonska in Republika Koreja. Kitajska si je za cilj ogljične nevtralnosti postavila leto 2060. Upajmo, da se nam bodo v naslednjih mesecih Združene države pridružile pri teh globalnih prizadevanjih,« je dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Nato je spomnil, da bo Evropska v nov sklad za ‘zeleno financiranje’ ASEAN-a prispevala vsaj 600 milijonov evrov in da je EU s 14 milijardami evrov naložb v zadnjih letih največji tuji vlagatelj v državah skupnosti ASEAN. EU si sicer močno prizadeva doseči sporazum o prosti trgovini z združenjem ASEAN, glede prehoda v zeleno gospodarstvo pa želi sodelovati na področjih obnovljive energije, biotske raznovrstnosti in podnebja.

Partnerstvo z ASEAN-om želi EU še nadgraditi v strateško partnerstvo, predsednik Michel pa je ekonomsko sodelovanje z EU jasno pogojil s spoštovanjem mednarodnega prava in multilateralizma, ki temelji na enakih konkurenčnih pogojih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.