Naslovnica Magazin EU pravi, da je položaj žensk v digitalnem okolju v Sloveniji vse slabši

EU pravi, da je položaj žensk v digitalnem okolju v Sloveniji vse slabši

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po svetu obeležuje mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Po podatkih Združenih narodov so ženske tudi na tem področju še vedno v neenakopravnem položaju, po podatkih EU pa se položaj žensk v digitalnem okolju slabša tudi v Sloveniji.
EU pravi, da je položaj žensk v digitalnem okolju v Sloveniji vse slabši

Pandemija koronavirusa je očitno še poglobila neenakost na nekaterih področjih (foto: pixabay.com)

Po podatkih Evropske unije je položaj žensk v digitalnem okolju v Sloveniji danes slabši, kot je bil leta 2018. Tedaj se je Slovenija uvrščala nad povprečje EU (10. mesto), medtem ko je v letu 2021 zdrsnila tik pod povprečje (14. mesto). Podobno je bila Slovenija pri kazalniku diplomantk na področjih STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) v letu 2016 v samem vrhu, leta 2019 pa je že padla na 9. mesto.

Nove digitalne tehnologije, ki omogočajo delo na daljavo in mreženje, so sicer od pričetka pandemije koronavirusa zagotovile širši dostop do znanja in informacij ter olajšale življenje marsikomu. Zaradi dela na daljavo pa je v zadnjih dveh letih prišlo tudi do nekaterih opaznih sprememb v razmerju med delom in družino, ki bodo najverjetneje ostale prisotne tudi po koncu pandemije. Vseeno pa se položaj žensk zato ne bi smel še dodatno poslabšati.

»Pomembno je, da se te spremembe umestijo v ustrezne politike, ki zagotavljajo, da ženske ne preživijo nesorazmerno veliko časa za neplačana dela doma, kot neplačane negovalke, gospodinje in vzgojiteljice, temveč imajo čas, energijo in znanja, da zaznamujejo znanost in inovacije. Če želimo, da bo res pametna, digitalna revolucija mora biti vključujoča,« je ob tej priložnosti poudarila dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja 4PDIH.

4PDIH je slovenski digitalni ekosistem, ki povezuje inovacije, gospodarstvo, izobraževanje, razne oblike skupnosti in javno upravo. V tem digitalnem ekosistemu je na voljo veliko različnih priložnosti za pridobivanje digitalnih kompetenc, ki so ključno orodje za življenje in delo v današnjem digitalnem svetu. Ker je 4PDIH poudarjeno vključujoč za vse, posebno pozornost posvečajo prav ženskam in dekletom. Deloma tudi zato, ker so že sami zaznali naraščajočo digitalno vrzel.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.