Naslovnica Svet & EU EU in Japonska sta ustvarili največje prostotrgovinsko območje na svetu

EU in Japonska sta ustvarili največje prostotrgovinsko območje na svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je začel veljati prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko, s čemer je bilo ustvarjeno doslej največje odprto trgovinsko območje na svetu. V Japonski in EU skupaj živi kar 630 milijonov potrošnikov. Za države EU in tudi za Slovenijo je sporazum pomemben, ker je odpravil večino dajatev v višini ene milijarde evrov, ki so jih letno Japonski plačevali evropski izvozniki.

japan eu 2Sporazum lajša gospodarsko poslovanje na velikanskem trgu, ki sedaj obsega 630 milijonov ljudi (foto: eu-japan.eu)

 

S slovenskega zastopstva Evropske komisije so pojasnili, kakšne koristi bo nov prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko imel za podjetja s starega kontinenta in posebej tudi za slovenska. “Podatki Evropske komisije in študije Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani o predvidenih posledicah trgovinskih sporazumov EU-Mercosur in EU-Japonska kažejo, da Japonska sicer spada med manj pomembne zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, a se izvoz na Japonsko vztrajno krepi. Pravi razcvet je doživel v letih 2016 in 2017.

Primerjava kaže, da je bil izvoz leta 2017 sedemkrat višji kot leta 2010, k čemur je najbolj pripomogel avtomobilski sektor. Na Japonsko trenutno izvaža 210 slovenskih podjetij, med katerimi jih je 85 % malih in srednje velikih, trgovina z Japonsko pa podpira skoraj 2.000 delovnih mest v Sloveniji. Avtorji študije navajajo tudi priporočila, kako naj država pomaga slovenskim MSP-jem pri boljšem izkoriščanju novih sklenjenih sporazumov o liberalizaciji trgovine z oddaljenimi državami,” so zapisali na spletnem mestu ec.europa.eu.

Sporazum bo sicer na nivoju EU koristil izvoznikom hrane in pijače, saj bo odpravil dajatve na mnoge sire in vino. Hkrati bo spodbujal izvoz govedine in svinjine, zagotovil bo zaščito več kot 200 evropskim kmetijskim proizvodom visoke kakovosti in zaščito številnih japonskih geografskih označb v EU. Prostorgovinski sporazum prinaša tudi odprtje trgov storitev, zlasti finančnih storitev, storitev na področju elektronskega trgovanja, telekomunikacij in transporta.

Podjetja EU bodo sedaj precej lažje dostopala do trgov javnih naročil v 54 velikih japonskih mestih, odpravljene bodo ovire za javno naročanje v železniškem sektorju, medtem ko so glede odprave carinskih dajatev za avtomobilski sektor predvidena prehodna obdobja, ki bodo trajala najdlje sedem let. Sporazum vključuje še marsikaj, tudi poglavje o trgovini in trajnostnem razvoju.

Določa tudi zelo visoke standarde na področju dela, varnosti ter varstva okolja in potrošnikov, krepi zaveze EU in Japonske na področju trajnostnega razvoja ter v celoti ščiti javne storitve. Sprejeto besedilo prvič vključuje posebno zavezo Pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah. Kar zadeva varstvo podatkov, pa sta se EU in Japonska 23. januarja 2019 dogovorili o priznanju enakovrednosti svojih sistemov varovanja podatkov, so še spomnili na Komisiji. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.