Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Kaj se resnično dogaja v Luki Koper

EKSKLUZIVNO: Kaj se resnično dogaja v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo

Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev v Luki Koper je v intervjuju posebej za Dnevne novice spregovoril o zakulisnem dogajanju ob zamenjavi doslej najbolj uspešne garniture uprave družbe, o obnašanju in vlogi države v koprskem pristanišču ter o zaščiti izkoriščanih delavcev.

mirko 3 www zivetispristaniscem si e2fc8e9da8e80610a5e3aa8b1a46b152

Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar obkrožen z delavci (foto:zivetispristaniscem.si)

 

Zgodba o Luki Koper je konec decembra začela ponovno dvigati velike oblake prahu. Za uvod je RTV Slovenija, natančneje Televizija Koper, pripravila obsežen dokumentarni film ob 60-letnici slovenskega pristanišča, v katerem ni manjkal kritični pogled na aktualno dogajanje v Luki in okrog nje, tudi glede izgradnje 2. tira. Potem pa so se v zadnjih dneh leta zelo na hitro zgodile spremembe na skupščini delničarjev, nato v nadzornem odboru in nazadnje še v upravi Luke Koper d. o. o.

»V bistvu se moramo za boljše razumevanje zgodbe vrniti še malce bolj nazaj, na jesensko dogajanje. Za slovenski prostor je namreč precej neobičajno, da začne, poleg drugih deležnikov, tudi vlada RS opozarjati na problematiko izvajalcev pristaniških storitev, torej IPS-ov, oziroma na delavsko problematiko. Nikoli v zgodovini se to še ni zgodilo in dvomim, da bomo temu priča še kdaj, da bi vlada opozarjala na probleme delavcev.

To smo predstavniki zaposlenih v Luki Koper razumeli kot alarm, da se v ozadju pripravlja nekaj drugega. Šlo je za dobesedno odvračanje pozornosti, a tedaj še nismo točno vedeli, od česa. Predstavniki sindikatov in drugi zagovorniki delavcev na Obali pa so takrat na nek način nasedli in tako so poleg vlade tudi oni začeli s pritiski, da se zamenja vodstvo Luke Koper. Kasneje se je pokazalo, da je šlo za čisto manipulacijo.

Medtem ko je bila ta zgodba o IPS-ih na vrhuncu, pa je na dan prišlo bistvo. Izkazalo se je, da želi vlada, v zameno za 200 milijonov evrov, katere naj bi jih Madžari prispevali za izgradnjo drugega tira železniške proge Koper-Divača, ponuditi zemljišče na samem robu koncesijskega območja Luke Koper v najem za 99 let. Po meni znanih podatkih naj bi šlo za 55.000 kvadratnih metrov površin.

Kolesje zadnje zamenjave uprave Luke Koper se je najbrž vrtelo že nekaj let, nameni lastnikov so bili na primer dokaj jasni že ob zamenjavi prejšnjega nadzornega sveta. Vzroki za odstavitev uspešne uprave Luke Koper, uprave, ki je v zadnjih letih podirala rekord za rekordom, pa so neprepričljivi. Še dva dni preden je bila uprava Dragomirja Matića zamenjana, je v Luki Koper padel nov rekord – pretovorjenih je bilo za 900.000 TU, oziroma enot kontejnerjev.”

Ali se vam zdi nenavadno, da so obvestila, vabila in sklici sestankov glede skupščine delničarjev, nadzornega odbora in posledične zamenjave vodstva Luke Koper prihajali kar med božičnimi prazniki, potem pa se je vsa zgodba na hitro odvila v zadnjih treh delovnih dneh, ki so preostali v letu 2017?

»Da, vse je bilo nenavadno hitro. Ker smo delavci predhodno svoje povedali jasno in glasno, je bil s strani vlade oziroma Slovenskega državnega holdinga (SDH) najbrž prisoten strah glede reakcije zaposlenih. Zato so verjetno taktizirali z izbiro teh datumov v prazničnem obdobju, ko je v podjetju prisotnih manj delavcev, da bi lažje opravili to ‘nasilno’ zamenjavo uprave. Toda na zboru delavcev 27. decembra je bilo prisotnih prek 600 zaposlenih, najbrž kar 700, s čemer so jasno zaposleni jasno pokazali, da jih močno skrbi za podjetje.”

Vendar so, kljub protestom zaposlenih, lastniki, torej država oziroma Slovenski državni holding SDH, vseeno zamenjali sicer zelo uspešno upravo Dragomirja Matića?

»Upravo so vseeno zamenjali, glede tega nimamo kaj. Očitkov upravi je bilo kar za 25 točk, mi pa smo zahtevali, da jih vse dobimo v vpogled, da jih lahko podrobneje preučimo. Kot zanimivost – med temi očitki je javnosti znana točka o izredni reviziji PWC oziroma Pricewaterhousecoopers o poslovanju Luke z IPS-i. Ta revizija pa ni zaznala nobene nepravilnosti, temveč zgolj tveganja. Zaradi tveganj pa se nikoli ni odstavljalo, to se je lahko zgodilo le zaradi ugotovljenih nepravilnosti.

Druga nam znana točka izmed teh 25 očitkov je bila glede lanske delovne nesreče v Luki Koper, nesreče s smrtnim izidom. V tej točki so že določili krivca, kljub temu, da noben pristojni organ ali institucija še ni zaključila postopkov. Oni pa so vseeno pohiteli in že pred sodišči našli krivca. To je le še ena v nizu ‘čudnih’ stvari, kar samo še potrjuje naše sume.«

luka protesti 1

Vseeno pa ste se že srečali z novo upravo, ki jo vodi Dimitrij Zadel (pred leti je vodil OMV Slovenija), v njej pa sta še vodja Ferspeda Metod Podkrižnik in nekdanja predsednica medijske družbe Delo Irma Gubanec. Opravili ste prvi sestanek, kakšni so bili vaši prvi vtisi?

»To je bilo bolj spoznavno srečanje, kot pa sestanek. To so naši novi sodelavci, ki so bili praktično prvi dan v novi službi. Prvi vtisi so korektni, pričakujemo dobro sodelovanje in nikogar ne mislimo kar vnaprej nečesa obtoževati. V tem trenutku je bistveno, da gremo Luka Koper in njeni zaposleni skupaj naprej, da še naprej dosegamo dobre poslovne rezultate in predvsem, da obdržimo Luko Koper slovensko!”

Če se vrneva k izvajalcem pristaniških storitev, ali na kratko IPS-om. Ni nobena skrivnost, da so bili delavci v IPS-ih izkoriščani in sicer že dolgo vrsto let. Očitki, da se za te izkoriščane delavce ne naredi ničesar, so se lani stopnjevali in bili usmerjeni proti luškim sindikatom, svetu delavcev in vodstvu Luke Koper, ki pa glede IPS-ov nimajo prav veliko pristojnosti. Težko je verjeti, da v Sloveniji ne obstajajo zakoni in predpisi, ki natančno urejajo problematiko zaposlovanja, tudi specifično problematiko koprske Luke, ki je posebna cona. Kaj pa so počele razne delovne in druge državne inšpekcijske službe, ministrstva, slovensko pravosodje in preostale državne strukture v zadnjih 20 letih (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstvo za gospodarstvo, FURS, delovna sodišča, Inšpektorat za delo, …)?

»Država bi morala vsekakor bolje urejati to področje, a ne le glede Luke Koper, ampak tudi širše. Država bi morala zagotoviti, da vsi prekarni delavci, kot tudi vsi redno zaposleni, zaslužijo dovolj za dostojno preživetje njih samih in njihovih družin. Vendar pa na primer leta 2013 ni bilo niti približno finančnih razmer, s katerim bi uprava Luke Koper lahko začela reševati problematika IPS-ov.

Luka je imela, če se dobro spominjam, tedaj 6,7 milijonov dobička, skupno pa je sedaj že bivša uprava, če se ne motim, pridelala 47 milijonov dobička. Ta uprava in zaposleni skupaj z njo smo torej uspeli ustvariti finančne razmere, v katerih bi lahko začeli reševati problematiko zaposlovanja v IPS-ih. Na zadnji redni skupščini, ki je bila na vrsti lani poleti, pa je največji delničar družbe – torej država, povsem izpraznil račun Luke Koper.

Pobrali so praktično vse. Za investicije ni ostalo nič, nekaj malega so pustili le za redno vzdrževanje. Vsekakor daleč od tega, da bi omogočili zaposlovanje v IPS-ih. Sedaj že bivša luška uprava je nadzornemu svetu v poslovnem načrtu za leto 2018 predlagala zaposlitev 230 delavcev iz IPS-ov in naredila strategijo, ki bi v treh letih pripeljala do zaposlitve več kot 500 ljudi. Moram še poudariti, da bi se približno polovica teh sredstev vrnila v državni proračun skozi prispevke in druge dajatve.

Rad pa bi dodal še zanimivost, da osebno poznam ljudi, ki so bili na Pošti Slovenije zaposleni za nedoločen čas, pa so pred kratkim dali odpoved, šli na IPS in niti slučajno ne razmišljajo, da bi se vrnili na Pošto. To po eni strani priča o tem, da razmere v IPS le niso ravno nevzdržne. Po drugi strani pa se lahko tudi vprašamo, kaj se šele dogaja zaposlenim na Pošti Slovenije?«

luka vhod

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.