Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Irena Pavčič in zgodba o agenciji IPPR

EKSKLUZIVNO: Irena Pavčič in zgodba o agenciji IPPR

Avtor: Spletno Uredništvo
Irena Pavčič je direktorica v uspešni slovenski komunikacijski agenciji IPPR, kjer pa se ne ubadajo le s prestižnimi blagovnimi znamkami. Svoje delovne aktivnosti posvečajo tudi univerzitetnemu šolstvu, poleg tega pa pomagajo Društvu Junaki 3. nadstropja – staršem otrok, obolelih za rakom. Kako jim vse to uspeva med pandemijo koronavirusa, ki je izjemno negativno vplivala prav na osnovne aktivnosti komunikacijskih agencij, pa v naslednjih vrsticah…
EKSKLUZIVNO Irena Pavčič in zgodba o agenciji IPPR

Direktorica agencije IPPR Irena Pavčič (foto: Nino Denkovski)

Letos mineva 8 let, odkar ste se odločili za ustanovitev lastne agencije za odnose z javnostmi. Zakaj ste tedaj zapustili prejšnjo službo direktorice odnosov z javnostmi v oglaševalski agenciji in napravili ta odločilen samostojen korak?

“Do leta 2013 sem bila zaposlena v oglaševalski agenciji Publicis kot direktorica odnosov z javnostmi. Zgodba mojega takratnega odhoda je precej tipična – prišlo je do prestrukturiranja in novega vodstva in v novi strukturi se nisem več našla. Takrat mi je bilo zaradi tega hudo, saj sem živela za svoje delo, gledano nazaj pa je bil to najbolj smiseln korak v moji karieri.”

Če se (od leta 2013) za trenutek vrnemo še kakšno leto nazaj v preteklost – kako pa ste pravzaprav sploh pristali v svetu odnosov z javnostmi, ste se morda že med študijem odločili za kariero na tem področju?

“Komuniciranje me je zanimalo že od srednje šole dalje. Moj dober prijatelj je takrat odšel študirat ‘public relations’ na Univerzo Oregon v ZDA. Takrat sem porabila veliko energije, da bi odšla v ZDA študirat tudi jaz, tam namreč živi pomemben del moje razširjene družine in sicer na zahodni obali. ZDA je bila na tem področju ogromno pred nami, saj so storitve odnosov z javnostmi hollywoodske zvezde uporabljale že v prvi polovici prejšnjega stoletja.

To me je od nekdaj fasciniralo. A ta želja se mi ni izpolnila, saj je bil študij predrag. Sem pa kasneje po koncu študija v Sloveniji to željo nadomestila z večmesečno prakso v oglaševalski agenciji McCann Erickson Los Angeles. To je bil ‘time of my life’, bi rekli Američani. Ogromno sem se naučila prav tam. 

Ob vrnitvi iz ZDA sem si eno leto izkušnje nabirala v agenciji Pristop, potem pa me je za nekaj časa odneslo v medije. Po porodniškem dopustu sem se vrnila v svet oglaševanja, na agencijo Publicis. In danes sem v IPPR. Očitno so odnosi z mediji res moja usoda, z mediji sem pa tako ali tako ostala v stalnem stiku in mi medijske izkušnje in poznanstva pridejo samo prav.”

Ali vam je posel po ustanovitvi agencije IPPR hitro stekel, ali pa ste morda na začetku imeli kakšne nepredvidene težave?

“Noben začetek ni enostaven in če vključimo še dejstvo, da sem agencijo odprla v času, ko je še vedno trajala velika ekonomska kriza in so vsi na vsakem koraku varčevali, je bilo to takrat kar pogumno dejanje. Prvih nekaj let sva s takratno sodelavko garali dan in noč, tudi za vikende. Pozimi 2014 sva se odpravili na delovni oddih na Tajsko. Spomnim se, da sva na letališču v Amsterdamu, ko sva se odpravljali na letalo, ugotovili, da se je pri enem od naročnikov pojavila krizna situacija.

Po prihodu na čudovit otok Koh Lipe sva neprespani in utrujeni delali vso noč in pregledovali klipinge (zbrane medijske objave) za eno leto nazaj…..joj, kaj vse je bilo! Potem sva deset dni delali iz otoka in bilo je nepozabno, le slab internet nama je nagajal. Tovrstne delovne prakse smo sicer s hrvaškega morja kasneje še nekajkrat ponovili v razširjeni ekipi.

Ampak že od samega začetka smo imeli veliko zaupanja s strani naših naročnikov, ki jih je bilo na začetku malo, z leti pa so prihajali postopoma. Še danes delamo tudi z naročniki, s katerimi smo začeli. Na to smo najbolj ponosni.”

Če bi danes potegnili črto glede dosedanje uspešnosti delovanja IPPR-ja pred lanskim izbruhom pandemije, kakšno oceno bi si dali, oz. kako bi se ocenili in zakaj?

“Oceno bi nam bolj morali dati naši naročniki. Zaradi njih in zaradi velike predanosti naše ekipe smo prišli skozi težko obdobje, ko smo začeli z marcem lani izgubljati določene projekte, vse se je zaustavljalo. Nekateri pavšalni naročniki s področja turizma so zamrznjeni še sedaj, ampak smo ves čas v kontaktu z njimi in delamo načrte za čas, ko se bodo ukrepi sprostili.

Prišlo pa je tudi nekaj novega posla. Kakorkoli se sliši žalostno, vsaka kriza ustvarja nove potrebe na trgu. Tako da bi bila skupna ocena bolj opisna – skozi krizo smo do sedaj prišli relativno v redu, nikakor pa krize tudi v našem poslu še ni konec, saj se je veliko možnosti zaprlo, odprle pa so se nekatere druge.”

Kaj pa je za poslovanje IPPR-ja pomenil lanski izbruh pandemije koronavirusa? Kaj se je spremenilo?

“Spremenilo se je zelo veliko, naenkrat ni bilo več dogodkov, ki so pomembna materija za naše delo, ni bilo več novinarskih konferenc v živo, poleg tega pa imamo nekaj naročnikov s področja turizma in letalskih prevozov. Čez noč se je vse ustavilo in predvsem turizem še vedno ne posluje. Naši stalni naročniki so potrebovali našo pomoč, ker se je čez noč spremenilo njihovo poslovanje.

Redki pa so imeli srečo in se zanje ni spremenilo veliko ali pa so poslovali celo bolje. Področja delovanja na trgu so pač različna, nihče ni mogel predvideti epidemije in temu prilagajati svoj izbor dejavnosti.  Na hitro smo se morali prilagoditi novi situaciji, čez noč so se začeli spletni sestanki, za  njimi pa tudi spletni dogodki in spletne novinarske konference. Kljub prilagoditvi pa splet ne more popolnoma nadomestiti dogodkov v živo.

Naš svet komuniciranja je sicer tesno povezan tudi z mreženjem, srečanji……v poslu, kot je naš, imamo radi druženje in srečevanje z ljudmi. Vsega tega je sedaj bistveno manj. Ampak ohranjanje kontaktov je pomembno in iz vidika tega hvala Bogu za splet, družbena omrežja in telekomunikacije!”

Sicer o stopnji vaše uspešnosti poleg finančnih bilanc veliko povedo tudi številne prestižne reference, ki ste si jih v teh letih pridobili. Nam lahko predstavite nekaj vaših največjih strank oz. najpomembnejših projektov, ki ste jih doslej izpeljali?

“Če sem odkrita, nikoli ni bilo finančna uspešnost tista, ki bi me vodila pri mojem samostojnem poslu. Če bi bilo tako, ne bi delali gratis projektov, kjer pomagamo tistim, ki potrebujejo našo pomoč, financ za to pa nimajo. Moje mnenje je, da bi moral vsak piarovec nekaj narediti za družbo gratis – ker imamo znanje, ki ga marsikdo potrebuje, pa nima denarja niti znanja ali moči. Trenutno pomagamo Društvu Junakov 3. nadstropja, kjer so včlanjeni starši otrok, obolelih za rakom.

To so res Junaki z veliko začetnico, otroci in njihovi starši! Zelo težko si je predstavljati, kako pomembna je za raznorazne ranljive skupine podpora javnosti, da se lahko zgodi nekaj, kar je za njih izjemnega pomena. Eden izmed takih projektov, na katere sem še posebej ponosna, je tudi največji slovenski medgeneracijski projekt Simbioza. Pri tem projektu sem sodelovala od samih začetkov, in sicer še v času, ko sem bila zaposlena v agenciji Publicis.

Res sem vesela, da sem vodila odnose z javnostmi za tako pomemben družbeno odgovoren projekt, ki je doživel res izjemen odziv javnosti in pustil močan pečat v slovenskem prostoru. Na humanitarnih in družbeno odgovornih projektih bomo v naši agenciji IPPR delali še naprej.

Projektov je veliko, kar naprej jih ustvarjamo – Europarkovih 20 let, Kampanja Ne čakaj, postani darovalec – za katero smo skupaj z AV studiem dobili tudi veliko nagrado SOF za družbeno dobro, obletnica letalske povezave Ljubljana – Pariz letalskega prevoznika Air France in Sklenitev globalnega partnerstva Gorenja z nogometnim klubom Paris Saint-Germain.

Pa še 100-letnica Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL, Oracle Technology Day 2019, tabori inovativnih tehnologij na Fakulteti za elektrotehniko UL, videi o zmagovalcih CMEPIUSovih nagrad Jabolka kakovosti in Zlati kabel, Otvoritev Belega pomola na plaži Meduza Hotelov LifeClass Portorož, Obisk kolesarja Primoža Rogliča v Termah Sveti Martin…

Naši naročniki so Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo UL, Fakulteta za elektrotehniko UL, Europark, LifeClass hoteli, Pipistrel, Terme Sveti Martin, Gorenje Hisense, Air France, AMC, Medisanus, projekt Moj zdravnik, Slovenija Transplant, Oracle, CMEPIUS, 4PDIH in še marsikdo …”

EKSKLUZIVNO Irena Pavčič in zgodba o agenciji IPPR

Stranka agencije IPPR je tudi letalska družba Air France. (foto: Mediaspeed)

Nedvomno gre v Vaši agenciji za zelo pestro paleto področij in oblik delovanja. Na vaši spletni strani je nanizanih kar 15 področij dela in med oblikami aktivnostmi več vrst komuniciranja ter oblikovanja odnosov z različnimi javnostmi. Poleg vsega tega so omenjene še analize, priprave strategij, akcij in novinarskih konferenc… Kje se po Vašem mnenju skrivajo največji delovni izzivi in kaj vse je potrebno storiti, da so stranke na koncu zadovoljne?

“Pri naročnikih je treba skupaj z njimi kovati vizijo. Skupaj z njimi snovati strategijo dela in jo prilagajati tekočim razmeram. Temu sledi izbor storitev. Pri tem pa ne smemo pozabiti na vsakdanje operativno delo. Naša agencija je med drugim znana po tem, da smo izjemno odzivni. Noben naš naročnik ne čaka na odgovor.

Naš moto je, da na vsak mail odgovorimo isti dan in sicer čimprej. To niso stvari, ki bi bile same po sebi umevne. Včasih smo imeli veliko dela tudi za vikende zaradi številnih dogodkov, sedaj je tega manj. Zame osebno pa je največji delovni izziv pridobiti dober in predan delovni team. Če imaš slednjega, imaš vse, kar je potrebno za odlično delo.”

Kako pa ste od ustanovitve podjetja do danes izoblikovali sedanjo kadrovsko zasedbo IPPR-ja, ki ni ravno številčna, je pa očitno zelo učinkovita?

“Iskreno lahko rečem, da imam najboljši team sodelavk, saj dobivam tudi s strani naročnikov tovrstni odziv. In tudi to ni samo po sebi umevno. Veliko je razlogov, zakaj nekdo lahko spada k nam in zakaj ne. V preteklosti smo imeli tudi nekaj fluktuacij, marsikateri sodelavki je bilo delo pri nas prenaporno in je preveč posegalo v prosti čas. Sedanji team je trden in upam, da bo še dolgo tako. Veliko se ukvarjamo z motiviranjem in praktičnimi izobraževanji.

Ekipa ni številčna, ker nikoli ni bila ideja, da postanemo velika PR agencija. Sama pravim, da smo butični, delamo pa velike stvari. Dokler si manjši, se lahko zelo temeljito posvetiš posameznemu naročniku. Ko se začneš večati, prihaja do kupa novih skrbi, ki jih v tem obdobju življenja ne potrebujem. ”    

Kaj se trenutno z nekoliko širšega zornega kota dogaja na slovenski PR-sceni, glede na razmere v državi in še posebej v gospodarstvu?

“Komuniciranje je v obdobju krize za marsikoga še bolj pomembno kot kadarkoli prej. Epidemija je tako globoko segla v vse pore življenja, da je komuniciranje ključni del našega vsakdana. Mislim, da je večina PR agencij na določenih področjih doživela osip posla in dobila kup novega. Žal se zaradi prepovedi druženja piarovci tudi ne vidimo več, ker določene stvari smo si pa vseeno povedali le ‘v živo’.

Ampak mislim, da svet komuniciranja ni v krizi. Stvari se tako hitro spreminjajo, da jim je potrebno le znati dovolj dobro in učinkovito slediti. Mlajšim sodelavkam rada povem, da so se znašle v pravem poslu, kar se tiče prihodnosti. Svet komuniciranja ne bo nikoli izumrl, le spreminjal se bo ves čas. “

Zaključno vprašanje pa se glasi, kaj si glede na trenutne razmere glede pandemije koronavirusa obetate od bližnje prihodnosti? Se bojite kakšnega nepričakovanega upada prometa ali se vam morda obeta prav nasprotno – še več dela?

“To je precej težko vprašanje. Osebno sem optimist in verjamem, da bodo tudi panoge, ki sedaj ne morejo delovati ali pa delujejo omejeno, spet kmalu zaživele in takrat bo dela spet čez glavo. In upam, da se tukaj ne motim. Medtem pa moramo biti pametni in iznajdljivi in preživeti.

Kot rečeno se je v zadnjem letu pojavilo povpraševanje po novih storitvah, ki jih prej ni bilo. Predvsem s področja kriznega komuniciranja in še kje. Tisti iz gospodarstva, ki le lahko, delujejo. In če delujejo, potrebujejo tudi nas in naše znanje. ”  

EKSKLUZIVNO Irena Pavčič in zgodba o agenciji IPPR

Ekipa agencije IPPR (foto:Peter Giodani)

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.